czwartek, 22 września 2016

Placek a'la po węgiersku, czyli bardziej po mojemu



Hej :-). Placek ziemniaczany z gulaszem, tak bardziej po mojemu, bo dla dziecka musi być bardziej delikatnie, a on chętny bardzo, to zrobiłam właśnie tak. Mięso z indyka, do tego pieczarki, papryka czerwona, cebula i trochę kukurydzy. Taki strogonow, który robiłam tutaj - klik, tylko z dodatkiem kukurydzy i bardziej gęsty. W jeden dzień był z plackami, a drugi Panowie zwyczajnie zjedli z chlebem. Młody jak prawie godzinę, bo takie dobre było i musiał zjeść do końca :-))). Udanego dzionka :-)

Składniki gulasz:

  • 400 g mięsa z indyka (lub innego)
  • 2 większe papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule czerwone
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 -3  łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • masło klarowane do smażenia


Składniki placki:

  • 6 większych ziemniaków
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • mąką (to już na oko)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia


Gulasz: Cebulę kroimy w piórka i smażymy na roztopionym maśle, przekładamy do garnka, tak samo smażymy pokrojone pieczarki, które solimy, następnie paprykę i na końcu indyka. Jak będziemy podsmażać indyka, to musimy dodać do niego słodką i wędzoną paprykę. Jeśli wersja gulaszu ma być bardziej na ostro to dodajemy jeszcze z pół łyżeczki papryki ostrej. Po podsmażeniu indyka dodajemy go również do reszty składników. Wlewamy bulion i chwile gotujemy, dodajemy kukurydzę, passatę, natkę pietruszki. Gotujemy około 20 minut. Na końcu dodajemy śmietanę i przesianą przez sitko mąkę ( tu sprawdzamy gęstość gulaszu).

Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Po starciu odciskamy, dodajemy do miski, dodajemy czosnek, jajko, doprawiamy i na końcu dodajemy mąkę. Na patelni rozgrzewamy olej na którym smażymy placki (albo jeden większy, albo kilka mniejszych). Przekładamy na talerz i polewamy ciepłym gulaszem :-). 




14 komentarzy:

  1. Mniam, zjadłabym je w mig :) Zapiszę sobie przepis :)
    Mogłabyś kliknąć w linki TUTAJ ? Dzięki ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie delikatne placuszki! Wyglądają smakowicie mniam

    pozdrawia ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. super danie, przepadam za plackiem po węgiersku, ale z lenistwa niezbyt często robię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam to danie, w każdej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Beti, czy Ty czytasz w moich myślach? Właśnie dzisiaj chciałam zrobić takie danie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejny przepis, który dzisiaj widziałam i muszę koniecznie wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie danie zawsze smakuje dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ekstra, podoba mi się dodatek kukurydzy. myślę, że placek musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Na placki zawsze mam ochotę! :) Bardzo smakowita wersja i super dodatki! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Beti podobają mi się po tOJEMU :)

    OdpowiedzUsuń
  11. dawno nie jadłam takich placków, ostatnio mam ochotę na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo smakowity :) chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...