wtorek, 20 września 2016

Makaron z figą, gruszką, boczkiem i cukinią



Hej :-). Dziś makaronowo :-). Tym razem figa, gruszka, boczek i cukinia. Tak wymyśliłam, fajnie wyszło, gruszki miało nie być, ale wymagała już użycia, zjedzenia szybkiego, więc wpadła do makaronu spontanicznie :-). Figa super łączy się z boczkiem, a cukinia dopasuje się do wszystkiego, więc wyszło według nas bardzo smacznie. Moje dziecko jakoś do tej figi przekonuje się powoli, zjadł, trochę mu pesteczki z figi przeszkadzały, ale na końcu stwierdził, że jest oki :-). Udanego dzionka Wam życzę :-)

Składniki na 3 porcje:

  • boczek w plastrach (10 szt. plasterków)
  • 4 figi
  • 2 gruszki
  • mała cukinia
  • natka pietruszki
  • sól różowa
  • pieprz
  • olej kokosowy do smażenia
  • makaron 


Makaron gotuję al'dente. Na rozgrzany na patelni olej wrzucam pokrojoną cukinię, solę i podsmażam chwilkę, dodaję pokrojony w paski boczek, na samym końcu gruszkę, pokrojone figi i natkę pietruszki. Delikatnie mieszam, zostawiam na gazie jakieś 3 minuty, dodaję makaron, mieszam, jeśli trzeba to doprawiam solą i pieprzem :-))





9 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda, chętnie bym spróbowała. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wprosiłabym się na taki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł, ciekawa jestem smaku dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawa kompozycja smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z tego zestawy to ja tylko gruszkę lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda zacnie, ale moje dzieci też trzeba by było namawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe połączenie, smacznie brzmi ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. I w taki przypadkowy sposób wyszło takie super połączenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo fajne połączenie smaków ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...