Ciasto pianka cytrynowa



Hej :-) Dzisiaj przepis na pyszne ciasto z pianką cytrynową i brzoskwiniami. Ciasto piekła moja siostra, ale wzięłam przepis, żeby go Wam zaprezentować, bo jest bardzo smaczne. Blaszka jak zwykle 24x34 cm. Miłego dzionka :-)

Składniki ciasto:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 budynie waniliowe po 40 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka kakao


Krem:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 budynie śmietankowe po 40 g każdy
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 g masła lub margaryny
  • starta czekolada do ozdobienia  


Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodajemy po jednym żółtko, ciągle miksujemy, budynie mieszamy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Do tzw."suchego patyczka". Po wyjęciu studzimy i kroimy na pół.

Krem: Brzoskwinie odcedzamy i kroimy w kosteczkę, do soku z brzoskwiń dodajemy wodę (ma razem z sokiem być litr) i gotujemy na nim budynie. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy do ugotowanego budyniu galaretki, dokładnie mieszamy. Masło lub margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce przestudzonej masy (masa musi być ostudzona, bo inaczej się zetnie). Odkładamy jakieś 5 łyżek masy, żeby posmarować wierzch ciasta. Do reszty dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy. Masę nakładamy na ciasto, przykrywamy drugim, wierzch smarujemy odłożoną masą i posypujemy startą czekoladą. Wkładamy na chwilę do lodówki.




18 komentarzy:

  1. jakie orzeźwiające i smakowite;)

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie wypróbuję ten przepis, uwielbiam ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten krem musi być bardzo smaczny, ciasto pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię brzoskwinki w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię cytrusowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciacho :-) porywam duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada obłędnie pysznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajne ciasto, najlepiej smakuje dzień po :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam prośbę co do budyni dodawanych do kremu czy to ma byc 2razy po 0,75g czy ogólnie ma być tylko 0,75g dziękuję

      Usuń
  9. Budynie z cukrem czy bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budynie bez cukru, cukier jest w galaretkach. Chyba, że ktoś lubi bardzo słodkie ciasta, wtedy można dodać.

      Usuń
  10. Masa musi być ciepła? Bo się zetnie pierwsze słyszę chyba odwrotnie musi być zimna?

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam czy musi być mąka krupczatka czy można dać zwykła

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger