piątek, 20 listopada 2015

Risotto z dynią hokkaido, cukinią i zielonym groszkiem




Hej :)) U mnie dziś tak ;) risotto z dynią hokkaido, cukinią, groszkiem zielonym, tradycyjnie cebulka, czosnek, bulion i wyszło pyszne danie :) Panowie moi też wcięli i nawet słowa nie było, że nie ma mięsa. Tak ich trochę odzwyczajam od niego, bo mnie się już znudziło jakoś. Z resztą jak widzę te filety z kurczaka czasem takie gigantyczne, to aż mi się niedobrze robi jak sobie pomyślę ile tam musieli wsadzić chemii. Wolę indyka kupić. Pozdrawiam :))


Składniki:

  • opakowanie ryżu Arborio ( u mnie Halina)
  • kawałek dyni
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 puszki groszku
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła klarownego
  • sól różowa, pieprze do smaku



Na patelni roztapiam masło, cebule kroję w kosteczkę wrzucam na patelnię. Jak się zeszkli wsypuję suchy ryż i jakieś 3 minuty podsmażam razem z cebulką. Wlewam porcję bulionu, mieszam, przykrywam pokrywką i duszę. Trzeba dość często mieszać i sprawdzać czy już trzeba dodać kolejną porcję bulionu. Dynię kroje w drobną kostkę i wrzucam do ryżu i cebuli, dodaję również pokrojony drobniutko czosnek. Ryż powinien dusić się około 35-40 minut. W trakcie duszenia dodaję pokrojoną w plasterki cukinię i na sam koniec groszek. Jeśli trzeba doprawić to doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ciepłe :)



20 komentarzy:

  1. Lubię takie szybkie i smaczne dania:)
    To risotto wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowe i kolorowe risotto ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś jadłam podobne risotto, pyszne było :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już dawno nie robiłam tego dania, a teraz o nim sobie przypomniałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo wiosennie mimo szarości za oknem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam! :) a i ja staram się ograniczać mięso :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ulala.. a ja do risotto jakoś nie umiem się zabrać, a słyszałam że to genialna rzecz! Trzeba będzie w końcu! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Risotto kojarzy mi się z dzieciństwem. Kiedy odwiedzałam moją przyjaciółkę, zawsze miała w domu risotto w głębokich przezroczystych talerzach od zupy. I oczywiście zawsze jej tego zazdrościłam, mimo że w domu czekały na mnie nawet lepsze smakołyki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na risotto! Chętnie bym takiego spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne risotto :) Z dynią smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki zestaw smaków, poproszę odrobinę na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne danie, moje smaki i pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. hahhhahha <3 jakbym czytała siebie o tym mięsie, mamy z moim dokładnie te same przemyślenia....jeśli już, to indyk, kurczak tylko od kogoś, co wiem co i jak.....wieprzowe odstawiam....no i w sumie w ogóle mięso jako tako....jakoś mi się ulało :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie dania, są zdrowe, pyszne i bardzo kolorowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Szybko i smacznie tak jak lubię ::)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zielony groszek nie należy do moich ulubieńców :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniały pomysł na risotto! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...