wtorek, 11 sierpnia 2015

Ciasto 4 w 1



Hej :) Dajecie jeszcze radę z tymi upałami??? Ja już trochę wysiadam :( Takie pogody to nie dla mnie niestety, a tu ten i cały kolejny tydzień taki ma podobno być :( Koszmar, przynajmniej dla mnie :(. Ciasto zaległe oczywiście, bo na takie gorąco to tylko coś na szybko i z daleka od kuchni. Niestety się za bardzo nie da. Wpisów mnie, ale jak się ochłodzi to wtedy nadrobię ;))) Ciasto hmmm, pyszne było, robiła je moja mama, bez mas, troszkę pracochłonne, ale warto :)) Trzymajcie się :)))


Składniki ciasto jasne:

  • 13 dkg masła
  • 20 dkg cukru pudru
  • 7 żółtek
  • 30 dkg mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki śmietany
  • zapach cytrynowy (nie musi być)



Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą białą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę i ewentualnie zapach. Mieszamy. Ciasto przekładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nie pieczemy !


Wkładka makowa:

  • 30 dkg maku sparzonego i przemielonego
  • 1 łyżeczka masła
  • 15 dkg cukru pudru
  • 3 jajka
  • zapach migdałowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, do utartych dodajemy mak, zapach migdałowy, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 3 białek. Lekko mieszamy. Robimy kolejną część ciasta, z tą czekamy.


Wkładka kokosowa:

  • 3 białka
  • 12 dkg cukru pudru
  • 30 dkg kokosu



Białka ubijamy, dodajemy cukier i kokos. Delikatnie mieszamy.
Na ciasto jasne, które wcześniej przełożyliśmy do blaszki nakładamy drewnianą łyżką  - łyżkę masy kokosowej, łyżkę masy makowej. Na przemian w dwurzędzie gdzie kokos, tam mak. Nie pieczemy !


Ciasto orzechowe:

  • 7 białek
  • 20 dkg cukru
  • 6 dkg mąki ziemniaczanej
  • 6 dkg mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dkg masła
  • 20 dkg zmielonych orzechów włoskich



Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z orzechami. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Dodać orzechy wymieszane z roztopionym masłem. Ponownie delikatnie wymieszać. Tą masę przekładamy na wierzch na resztę wcześniej już przygotowanych w blaszce ciast. Pieczemy w 180 stopniach 60 minut. Po wystudzeniu można polać polewą i posypać kokosem.



31 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda i na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pracochłonne ale warte uwagi. Musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne musiało być to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś wyśmienitego.Połączenie składników to genialny pomysł,wychodzi przypuszczam rewelacyjny smak;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciacho wygląda pysznie :-) a upały ? no cóż, ja już mam ich powoli dość :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. O to coś dla mnie, na sam widok ślinka cieknie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda świetnie. Ja też już nie daję rady z tymi upałami, a jak pomyśle, że to jeszcze nie koniec to aż mi się słabo robi :/ Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. ja to Cię zawsze podziwiam za te ciasta......jeszcze teraz w taki upał, szacun :D

    OdpowiedzUsuń
  9. O mamo ale uczta....kokos, mak już je kocham, a przepis sobie zlukam :) Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, wygląda obłędnie, bardzo mi się podoba, szczególnie wkładka makowa:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda rewelacyjnie, pracochłonne, ale widać, że warte czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne. Dla każdego coś dobrego w jednym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  13. W Twoim wydaniu każde ciacho jest pyszne, a to 4 w 1 to już pewnie wybitnie :) w każdym bądź razie - Kacha się ośliniła jak je ujrzała!... :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam właśnie ochotę na takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ja to jak zwykle ten mak bym czymś zamieniła, bo nie lubię :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Genialne to ciasto! *.*
    Świetne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne ciasto, choć mi się najbardziej oczy zaświeciły na widok wkładki kokosowej :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Same pyszności w tym cieście muszę koniecznie je upiec!

    OdpowiedzUsuń
  19. Full wypas! Wszystkie moje smaki w jednym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Musi być pyszne, tylko trochę odstrasza mnie pracochłonność tego ciasta, ale kto wie:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Lubię takie składane z różnymi smakami. Jest przy nich trochę pracy, ale zawsze smakują )

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo ciekawy przepis,na pewno smaczne-tylko nie podana jest jaka blaszka a szkoda :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Właśnie dzisiaj pieke to ciasto faktycznie schodzi przy nim .Moja jedna uwaga dałam 300g kokosu tak jak w przepisie ale wyszla ta masa bardzo sucha?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po upieczeniu nie będzie już taka sucha :-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...