Ciasto Doroty 2
Hej :)) Zaległości dzisiaj jeszcze ze Świąt. Ciasto robiła ciocia Dorotka, taki smaczny składak. Na dole ciasto orzechowe, następnie budyń na soku wiśniowym z wiśniami, ciasto kakaowe, kolejna warstwa to śmietana z chałwą, petitki, masa z nutellą, petitki i polewa. Ciasto wcale nie było takie słodkie, przełamane kwaskowatym smakiem budyniu z wiśniami :))
Składniki biszkopt orzechowy:
- 5 jajek
- 15 dag orzechów zmielonych
- 5 łyżek cukru kryształu
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biała ubijamy, dodajemy po jednej łyżce cukru, żółtka i lekko mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty, mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.
Składniki warstwa czerwona:
- budyń śmietankowy
- 1/2 litra soku z wiśni
- kilka rozdrobnionych wiśni z kompotu
Odlewamy troszkę kompotu w którym rozpuszczamy budyń, resztę soku gotujemy. Wiśnie kroimy na małe kawałki. Do gotującego się soku wlewamy rozpuszczony budyń i wrzucamy wiśnie. Gotujemy do momentu, aż zgęstnieje i odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto kakaowe:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki maki pszennej
- 2-3 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty. Wlewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.
Masa chałwowa:
- 500 ml śmietany 30%
- 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklance wody
- chałwa
Dodatkowo:
- 3 łyżki nutelli
- ciastka petitki
- czekolada na polewę
Śmietanę ubijamy, dodajemy wcześniej rozpuszczoną żelatynę (trochę masy musimy odebrać, żeby dodać później do niej nutellę do kolejnej warstwy), wkruszamy chałwę i mieszamy.
Do odebranej śmietany dodajemy nutellę i mieszamy.
Przełożenie ciasta: ciasto orzechowe - masa z budyniem i wiśniami - ciasto kakaowe - masa śmietanowa z chałwą - ciastka petitki - masa z nutella - ciastka petitki - polewa
Ojoj wspaniałe ciacho. Wygląda mega pysznie :-)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto.Jakie wysokie. :)
OdpowiedzUsuńDość pracochłonne, ale robi wielkie wrażenie:)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowity ten składak. Pysznie wygląda. Widać że smakowało ciasto :) Zjadłabym choćby kawałek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta, ale nie często mam okazje je robić. To prezentowane przez Ciebie wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPołączenie orzechów i wiśni już mi się podoba.
OdpowiedzUsuńWspaniałe, warstwowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńALe ciacho!!! prezentuje się doskonale.Smak pewnie genialny;))
OdpowiedzUsuńAle piętrowiec ,super.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) przepis dla mnie zawsze będzie skomplikowany więc wolę kupić kawaleczek w kawiarni i się nim delektować ;)
OdpowiedzUsuńUlala, ile ciekawych warstw - rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńBeti....ciacho niczym wieżowiec, wysokie, przeplatane różnymi smakami. Cudne :)
OdpowiedzUsuńWygląda oszałamiająco. Świetny i bardzo przydatny przepis! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, wysokie, pyszne i pięknie ciasto :) Kuszące.
OdpowiedzUsuńRewelacja i to z wiśnią :)
OdpowiedzUsuńPyszny przekładaniec, jesteś mistrzynią :)
OdpowiedzUsuńkawał porządnego ciacha! musiało być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńna bogato! :D wiele świetnych i smacznych warstw :)
OdpowiedzUsuńjeju ile warstw! pewnie smakowało bosko :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Tyle warstw, tyle smaków, cudo! :)
OdpowiedzUsuńTakie dopracowane ciacha tylko u ciebie...mniam :)
OdpowiedzUsuńThanks for following me.I have followed you back.
OdpowiedzUsuńAleż się ciocia napracowała, wygląda, pysznie :)
OdpowiedzUsuńmatkooo, Dziewczyno..........jak TY robisz TAKIE ciasta????
OdpowiedzUsuńIChodzi mi o czas, kombinacje, no szacun!
Jakie duże te ciasto, napewno było pyszne :)
OdpowiedzUsuńJejku! Nie mogę patrzeć na takie cudeńka, bo zaraz muszę lecieć po coś słodkiego :) Wspaniałe ciacho!
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietne
OdpowiedzUsuńRewelacyjne, pełnia smaku po prostu! :)
OdpowiedzUsuńIle warstw *.*
OdpowiedzUsuńIdealnie równe, mmm pyszności! ^^
Wspaniałe! Mam pytanie ile tej chałwy? I o jakim smaku? :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Mam pytanie ile tej chałwy? I o jakim smaku? :-)
OdpowiedzUsuń100 - 150 g, a smak jaki Pani lubi :-)
UsuńNa jaka wielkosc blachy jest to ciasto?
OdpowiedzUsuńNa jaki rozmiar formy sa podane te proporcje?
OdpowiedzUsuńBlaszka 23x33 cm
UsuńSuper ciacho, kolorowe👌, napewno jest bardzo smaczne
OdpowiedzUsuń