czwartek, 21 maja 2015

Ciasto Doroty 2



Hej :)) Zaległości dzisiaj jeszcze ze Świąt. Ciasto robiła ciocia Dorotka, taki smaczny składak. Na dole ciasto orzechowe, następnie budyń na soku wiśniowym z wiśniami, ciasto kakaowe, kolejna warstwa to śmietana z chałwą, petitki, masa z nutellą, petitki i polewa. Ciasto wcale nie było takie słodkie, przełamane kwaskowatym smakiem budyniu z wiśniami :)) 


Składniki biszkopt orzechowy:

  • 5 jajek
  • 15 dag orzechów zmielonych
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Biała ubijamy, dodajemy po jednej łyżce cukru, żółtka i lekko mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty, mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.


Składniki warstwa czerwona: 

  • budyń śmietankowy
  • 1/2 litra soku z wiśni
  • kilka rozdrobnionych wiśni z kompotu



Odlewamy troszkę kompotu w którym rozpuszczamy budyń, resztę soku gotujemy. Wiśnie kroimy na małe kawałki. Do gotującego się soku wlewamy rozpuszczony budyń i wrzucamy wiśnie. Gotujemy do momentu, aż zgęstnieje i odstawiamy do wystudzenia.


Ciasto kakaowe:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 2-3 łyżki kakao



Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty. Wlewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.


Masa chałwowa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklance wody
  • chałwa



Dodatkowo:

  • 3 łyżki nutelli
  • ciastka petitki
  • czekolada na polewę



Śmietanę ubijamy, dodajemy wcześniej rozpuszczoną żelatynę  (trochę masy musimy odebrać, żeby dodać później do niej nutellę do kolejnej warstwy), wkruszamy chałwę i mieszamy.


Do odebranej śmietany dodajemy nutellę i mieszamy.


Przełożenie ciasta: ciasto orzechowe - masa z budyniem i wiśniami - ciasto kakaowe - masa śmietanowa z chałwą - ciastka petitki - masa z nutella - ciastka petitki - polewa



36 komentarzy:

  1. Ojoj wspaniałe ciacho. Wygląda mega pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasto.Jakie wysokie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dość pracochłonne, ale robi wielkie wrażenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowity ten składak. Pysznie wygląda. Widać że smakowało ciasto :) Zjadłabym choćby kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasta, ale nie często mam okazje je robić. To prezentowane przez Ciebie wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie orzechów i wiśni już mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe, warstwowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ALe ciacho!!! prezentuje się doskonale.Smak pewnie genialny;))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie :) przepis dla mnie zawsze będzie skomplikowany więc wolę kupić kawaleczek w kawiarni i się nim delektować ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ulala, ile ciekawych warstw - rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Beti....ciacho niczym wieżowiec, wysokie, przeplatane różnymi smakami. Cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda oszałamiająco. Świetny i bardzo przydatny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe, wysokie, pyszne i pięknie ciasto :) Kuszące.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny przekładaniec, jesteś mistrzynią :)

    OdpowiedzUsuń
  15. kawał porządnego ciacha! musiało być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. na bogato! :D wiele świetnych i smacznych warstw :)

    OdpowiedzUsuń
  17. jeju ile warstw! pewnie smakowało bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda bosko! Tyle warstw, tyle smaków, cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Takie dopracowane ciacha tylko u ciebie...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Very nice and lovely blog.If you are interested in following each others blog,you can follow me and I will follow you back.Please mention your Blog's URL in comments after following me.Love you.Big Kisses
    http://findshopping.blogspot.in/2015/05/best-online-shopping-sites-for-health.html

    OdpowiedzUsuń
  21. Thanks for following me.I have followed you back.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ależ się ciocia napracowała, wygląda, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. matkooo, Dziewczyno..........jak TY robisz TAKIE ciasta????
    IChodzi mi o czas, kombinacje, no szacun!

    OdpowiedzUsuń
  24. Jakie duże te ciasto, napewno było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Nice Inspirations

    FOLLOW my Blog!!! Maybe we can follow each other!!!
    http://rimanerenellamemoria.blogspot.de
    Gewinne 1 von 5 Passport Strandtaschen auf meinen Blog!!!

    OdpowiedzUsuń
  26. Jejku! Nie mogę patrzeć na takie cudeńka, bo zaraz muszę lecieć po coś słodkiego :) Wspaniałe ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  27. Z chęcią wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Rewelacyjne, pełnia smaku po prostu! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ile warstw *.*
    Idealnie równe, mmm pyszności! ^^

    OdpowiedzUsuń
  30. Wspaniałe! Mam pytanie ile tej chałwy? I o jakim smaku? :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wspaniałe! Mam pytanie ile tej chałwy? I o jakim smaku? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 100 - 150 g, a smak jaki Pani lubi :-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...