środa, 1 kwietnia 2015

Kurczak z puree ziemniaczano - jabłkowym



Hej :) Wy tez tacy zabiegani :( Ja jakaś osłabiona, zakrętu złapać nie mogę, młody kończy chorować i ani zakupów, ani nic nie załatwione, bo trzeba w domu siedzieć. Dobrze, że kończy, to najważniejsze :) U mnie tym razem kurczak wg Gino D' Acampo. Dostałam jego książkę do zrecenzowania "Gotowanie po włosku w 20 minut". Zamiast zabrać się najpierw do napisania recenzji, ja nie wytrzymałam i zabrałam się za testowanie przepisów. Recenzja będzie później. Powiem Wam tylko, że przepisów, które z niej zrobię jest dużo. Oto pierwszy, zrobiłam jak zwykle trochę po swojemu :)) Puree ziemniaczane z jabłkiem jest pyszne :))


Składniki na 4 porcje:

  • 4 średnie piersi kurczaka
  • 1/ 1/2 łyżki papryki wędzonej
  • młotkowana kolendra z pieprzem
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy



Puree:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 2 większe jabłka
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • sól
  • pieprz



Dodatkowo:

  • rukola
  • słonecznik 
  • olej lniany



Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Jabłka obieram, usuwam gniazda, kroję również na drobne kawałki.  Piersi z kurczaka rozbijam, nacieram z obu stron wymieszaną papryką wędzoną z młotkowaną kolendra i pieprzem. Na patelni roztapiam masło z oliwą i smażę kurczaka. Ugotowane ziemniaki odcedzam, przekładam na talerzyk. W garnku w którym były gotowane ziemniaki gotuję jabłka: roztapiam masło, dodaję drobno pokrojone jabłka, duszę na średnim ogniu do momentu,aż będą miękkie (często mieszam drewnianą łyżką, żeby nie przywarły). Do już gotowych dodaję wcześniej ugotowane ziemniaki, doprawiam solą i pieprzem, dodaję musztardę i zgniatam tłuczkiem do ziemniaków. Rukolę myję, przekładam do miseczki, posypuje obficie słonecznikiem i skrapiam olejem lnianym.





24 komentarze:

  1. To puree mnie zaintrygowało, muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak ładnie zarumieniony - apetyczne wygląda! :) Włoskie smaki - to coś, co mi najbardziej smakuje .... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda ten kurczak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mięsko wygląda bardzo apetycznie! A to puree bardzo mnie zaciekawiło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To puree najbardziej mnie ciekawi, całe danie wygląda rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wątpię, że pyszne, bo i przepis świetny i zdjęcia ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ziemniaki i jabłko wydawać się może dwa bieguny, a tu psikus są dla siebie stworzeni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zaskoczył mnie dodatek jabłka! ciekawe jak to smakuje, wyczuwalne? :)
    Ale wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jabłkowe puree brzmi intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam taką książkę, jest świetna. A ten kurczaczek wygląda pysznie :-) ja też taka zabiegana, jakoś tak ciągle w biegu i czasu brak na wszystko, i do tego jeszcze ta pogoda :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiego wydania puree jeszcze nie próbowałam. Wygląda zdrowo i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny miałaś obiad, czekam na recenzje książki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. o, to muszę spróbować przy najbliższej okazji co to tooooo jest :D
    ale jestem ciekawa!

    OdpowiedzUsuń
  14. pięknie wygląda ten obiad! jestem bardzo ciekawa tego puree!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jestem zabiegana, na szczęście już dzisiaj ferie. Nie trzeba będzie wozić dzieciaków w milion miejsc.Bardzo mi się podoba to połączenie. Myślę, ze danie idealnie się komponuje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Na taki pyszny obiad jestem chętna

    OdpowiedzUsuń
  17. A właśnie dumałam jak dziś zrobić kurczaka na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  18. takiego puree jeszcze nie jadłam, brzmi ciekawie :) danie wygląda na bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  19. Takim puree to bym nie pogardziła ;) A i rukolę w połączeniu z olejem lnianym także bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Puree bardzo ciekawe.Propozycja super;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...