Kruche rogaliki migdałowe



Hej :)) Jak tam jest u Was już śnieg ?? U mnie wczoraj wieczorem trochę posypało, a dziś już ciapa - nie lubię tak :( niech już napada i troszkę mrozik złapie i będzie najlepiej he :) Ostatnio robiłam właśnie te rogaliki. Chodziły za mną już rok, ale jakoś o nich zapomniałam, jak to u mnie często bywa ;). Kruche, mało słodkie, robi się prosto i w miarę szybko. Smaczne są, dla mnie rewelacji nie ma, ale innym mogą smakować bardzo :) Przepis zaczerpnęłam stąd - klik.


Składniki:

  • 18 dkg mąki
  • 10 dkg masła
  • 5 dkg cukru pudru
  • 1 żółtko 
  • 5 dkg zmielonych migdałów u mnie Skworcu
  • cukier puder do posypania



Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Z ciasta odrywamy małe kawałeczki. W dłoniach toczyłam wałeczki i potem formowałam rogaliki. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i na nim poukładałam rogaliki (troszkę rosną, ale nie dużo). Pieczemy w 180 stopniach jakieś 10-15 minut. Po wyjęciu ciepłe obficie posypałam cukrem pudrem :)



19 komentarzy:

  1. świetne Ci wyszły, na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie śniegu nie ma, ale takie rogaliki mogą się pojawić. Pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. kiedyś takie robiłam, ale chyba z wykorzystaniem orzechów, przepyszne są :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam rogaliki. Zjadłabym kilka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie małe słodkości :) A śniegu jak nie było tak nie ma,..

    OdpowiedzUsuń
  6. ja rogaliki uwielbiam pod każda postacią :)
    Twoje wyglądają bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  7. Migdałowe... to takie na świąteczny czas. Pyszne. Zjadłabym teraz dwa.... trzy...?

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam migdałowe ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  9. a dla mnie były baaardzo smakowite :)) i _ o dziwo - właśnie dlatego, że niezbyt słodkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszą mieć świetny aromat! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacja. Miałabym ochotę. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Może się zabiorę za ich upieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Małe słodkości a ile przyjemności jedzenia :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. muszą być pyszne i do tego migdałowe :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ładnie sie prezentuja! ;)
    Pozdrawiam cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszniutkie, robiłam podobne, ale z orzechami włoskimi ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Śliczne rogaliki, uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyjątkowo uroczo się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger