czwartek, 16 października 2014

Kurczak z warzywami pieczony na butelce piwa



Hej :) a tak mi się zamarzył taki kurczak he :) Miałam smaka, nie wiem co, chodził za mną już kilka dni i sobie wychodził. Nadziałam nieszczęśnika na butelkę i upiekłam, ale wyszedł pyszny. No i mam w końcu obiad na dwa dni, bo w sklepie nie było małych ;)) Na spód naczynia dałam ziemniaki, marchewkę, paprykę czerwoną, cebulę czerwoną, ząbek czosnku i trochę suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem, no i oliwa. Kurczaka natarłam oliwą wymieszaną również pomidorami suszonymi z bazylią i czosnkiem i dodatkowo jeszcze ząbek czosnku dodałam. W trakcie pieczenia nie podlewałam, wyszedł chrupiący i bardzo smaczny :)


Składniki:

  • kurczak ( wielkość wedle uznania)
  • butelka piwa
  • oliwa
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • cebula czerwona



Ziemniaki obieram i kroję na ćwiartki, wrzucam do naczynia. paprykę, marchewkę kroję, również wrzucam. Ząbek czosnku przepuszczam przez praskę i dodaję do reszty, posypuję suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, dodaję troszkę oliwy i mieszam, na środku zostawiam miejsce na butelkę i kurczaka. Butelkę z piwem mocze w celu usunięcia naklejek. Trochę piwa odlewam, kurczaka nacieram oliwą wymieszaną z czosnkiem i suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, nakładam na butelkę. Wstawiam na środek naczynia, między warzywa. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę u mnie 1,5 godziny. Pieczemy tyle czasu ile waży kurczak :)




17 komentarzy:

  1. Widziałam takiego kurczaka na kilku stronach, ale jeszcze nigdy nie próbowałam. Jestem bardzo ciekawa jego smaku. Po ciąży chętnie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię taką wersją nadzianej kury ;) Zupełnie inny smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. stanowczo powinnam spożyć dziś kurczaka na śniadanie! :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś piekłam kurczaka właśnie na butelce wypełnionej wodą i przyprawami. To jest doskonały sposób na soczystego kurczaka. Mięso jest upieczone i kruche. Chyba też takiego zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. słyszałam że taki kurczaczek świetnie smakuje, ale sama jeszcze nigdy nie próbowałam, czas to zmienić

    OdpowiedzUsuń
  6. jadłam ostatnio takiego u mojej teściowej, ale powiem szczerze, że smakował jak... zwykły kurczak.
    Chyba trochę go nie dopracowała :P
    Twój wygląda bardzo pysznie ! Chyba sama się skuszę i zrobię konkurencje mojej teściowej :P Zobaczymy co na to powiedzą mężczyźni :P

    OdpowiedzUsuń
  7. smak smakiem, ale wygląd tego kurczaka jest po prostu bombowy ;D szkoda jeść hehehehe ;-))

    OdpowiedzUsuń
  8. Zamarzył mi się teraz taki kurczak, przez Ciebie nie będę mogła spać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hi taki kurczak jest pyszny, robiłam go już kilka razy :-) super się prezentuje na tej butli :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. na weekend chodzi za mną taka wersja kuraka :) pyszny jest :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny sposób na kurczaka :) siedzi dumny jak król :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mój piekarnik chyba sobie nie poradzi z całym kurczakiem,ale wiem,że ta wersja jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  13. ... s m a k o w i t y !

    OdpowiedzUsuń
  14. ... s m a k o w i t y !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...