Kurczak z warzywami pieczony na butelce piwa
Hej :) a tak mi się zamarzył taki kurczak he :) Miałam smaka, nie wiem co, chodził za mną już kilka dni i sobie wychodził. Nadziałam nieszczęśnika na butelkę i upiekłam, ale wyszedł pyszny. No i mam w końcu obiad na dwa dni, bo w sklepie nie było małych ;)) Na spód naczynia dałam ziemniaki, marchewkę, paprykę czerwoną, cebulę czerwoną, ząbek czosnku i trochę suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem, no i oliwa. Kurczaka natarłam oliwą wymieszaną również pomidorami suszonymi z bazylią i czosnkiem i dodatkowo jeszcze ząbek czosnku dodałam. W trakcie pieczenia nie podlewałam, wyszedł chrupiący i bardzo smaczny :)
- kurczak ( wielkość wedle uznania)
- butelka piwa
- oliwa
- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- 2 ząbki czosnku
- 5 średnich ziemniaków
- 1 papryka czerwona
- 2 marchewki
- cebula czerwona
Widziałam takiego kurczaka na kilku stronach, ale jeszcze nigdy nie próbowałam. Jestem bardzo ciekawa jego smaku. Po ciąży chętnie zrobię:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką wersją nadzianej kury ;) Zupełnie inny smak ;)
OdpowiedzUsuństanowczo powinnam spożyć dziś kurczaka na śniadanie! :) :) :)
OdpowiedzUsuńSuper ,super.
OdpowiedzUsuńjaki piękny :)
OdpowiedzUsuńŚwietny kurczak, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńKiedyś piekłam kurczaka właśnie na butelce wypełnionej wodą i przyprawami. To jest doskonały sposób na soczystego kurczaka. Mięso jest upieczone i kruche. Chyba też takiego zrobię :)
OdpowiedzUsuńsłyszałam że taki kurczaczek świetnie smakuje, ale sama jeszcze nigdy nie próbowałam, czas to zmienić
OdpowiedzUsuńjadłam ostatnio takiego u mojej teściowej, ale powiem szczerze, że smakował jak... zwykły kurczak.
OdpowiedzUsuńChyba trochę go nie dopracowała :P
Twój wygląda bardzo pysznie ! Chyba sama się skuszę i zrobię konkurencje mojej teściowej :P Zobaczymy co na to powiedzą mężczyźni :P
smak smakiem, ale wygląd tego kurczaka jest po prostu bombowy ;D szkoda jeść hehehehe ;-))
OdpowiedzUsuńZamarzył mi się teraz taki kurczak, przez Ciebie nie będę mogła spać :)
OdpowiedzUsuńHi taki kurczak jest pyszny, robiłam go już kilka razy :-) super się prezentuje na tej butli :-)
OdpowiedzUsuńna weekend chodzi za mną taka wersja kuraka :) pyszny jest :)
OdpowiedzUsuńFajny sposób na kurczaka :) siedzi dumny jak król :)
OdpowiedzUsuńMój piekarnik chyba sobie nie poradzi z całym kurczakiem,ale wiem,że ta wersja jest pyszna:)
OdpowiedzUsuń... s m a k o w i t y !
OdpowiedzUsuń... s m a k o w i t y !
OdpowiedzUsuń