Ciasto Kubanka :)
Hej :) Brrr zimno dziś. Na rozgrzewkę przepis na pyszne ciasto - Kubanka :) Jestem wzrokowcem, o czym już nie raz pisałam i jak tylko coś mi wpadnie w oko (kulinarnie oczywiście) to to robię. Tak było z tym ciastem. Zobaczyłam i zrobiłam. Jest pyszne, nie za słodkie i łatwe w zrobieniu. Na dole biszkopt kakaowy, potem masa budyniowa z nutellą, ciastka, powidło śliwkowe, ciastka i delikatna pianka :) Polecam :)) Blaszka 24x34 cm
Inspiracja: tutaj
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 70 gram cukru
- ok. 130 gram mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich cukier . Jak masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty i delikatnie mieszamy. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 160 stopniach około 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt studzimy.
Składniki masa z nutellą:
- 200 g masła w temp. pokojowej
- 2 łyżki nutelli
- 2 żółtka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3łyżki cukru
Żółtka, cukier i obie mąki miksujemy z jedną szklanką mleka. Resztę mleka musimy zagotować. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną masę. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Po ugotowaniu budyń studzimy.
Jak nam przestygnie w misce ucieramy masło na biały puch, cały czas miksując dodajemy stopniowo budyń i na końcu nutellę.
Dodatkowo:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan - fixy
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
- herbatniki typu petitki około 32 sztuki
- 1/2 szklanki naparu kawy
- 2-3 łyżki amaretto
Do nasączenia biszkoptu przygotowujemy kawę z dodatkiem rumu. Nasączmy tak przygotowanym płynem. Dajemy na niego masę z dodatkiem nutelli, na nią układamy ciastka, na ciastka dajemy powidło śliwkowe i na powidło znowu partię ciastek.
Ubijamy śmietanę: Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy do niej 2 łyżki cukru pudru i śmietan - fixy. Wykładamy na ciastka. Ciasto wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą :)
Takie ciasto przydałoby mi się teraz do kawy.... Oj, bardzo. Piękne, równiutkie porcje.
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia i ... rzuciła mi się w oczy śliczna łyżeczka z talerzykiem :)
To teraz tylko kawka i maluśki KAWAŁ pysznej Kubanki... i można się rozpłynąć! :P
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuje to ciacho!:) ja częściej robię tarty niż przekładańce :)
OdpowiedzUsuńAle bomba to ciasto, będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie i już wiem, że będzie mi smakować (bo warstwowe i z nutellą) :))
OdpowiedzUsuńU mnie też zimno, szaro i pada:( Takie ciacho to nektar dla duszy, pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńKuszące to ciasto:) choć oko nacieszę...
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek tego pysznego ciasta :-) mniam :-) ja siedzę z kubkiem gorącej kawy tak zimno mi się jakoś zrobiło, czyżby jesień już się czaiła za rogiem ? Przepis zapisuję :-)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę moją porcję. Nie będę się silić i Ci słodzić bo wszystko już zostało napisane. :) REWELKA!
OdpowiedzUsuńPrzydałaby mi się taka kubanka. Biorę kawałek i zmykam :)
OdpowiedzUsuńWygląda super:) Bardzo ładny talerzyk:)
OdpowiedzUsuńAle ono wspaniale wygląda :D Super! :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta:) Są bardzo smacznie i świetnie się prezentują na talerzu.
OdpowiedzUsuńRewelacja, ciasto wygląda świetnie, smak na pewno też pyszny! :)
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie! Mniam! :)
OdpowiedzUsuńPięknie prezentuje się to ciacho :)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest na jaką blaszkę chodzi mi o wymiary?
OdpowiedzUsuńWymiary zawsze podaję w tekście na początku. 24X34 cm
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę spód z Twojego przepisu. Jutro reszta i wiozę do... Rzeszowa :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń