Rafaello bez pieczenia :)
Witajcie :)) Dzisiaj ciacho, które zrobiłam na Święta. Szybkie bo bez pieczenia. Wystarczy jakieś 30 minut i gotowe. Smaczne bo budyń i kokos, ja takie smaki uwielbiam. Budyń można przygotować domowy, ja niestety nie miałam czasu i poszłam na łatwiznę :(. Moje wyszło troszkę za mało słodkie, nie wiem czy krakersy były za słone, czy co. Masa jak ją miksowałam w smaku była idealna, ale na drugi dzień ciasto nie było słodkie. Jakoś ta słodycz przez noc przeżarła się z solą. Jeśli chcecie więc słodziutkie to musicie dać więcej cukru. Mnie to smakowało :)) Zrobieniem zainspirowała mnie Natalia :))
Składniki na blaszkę 23x33 cm:
- 3 opakowania krakersów solonych
- 1,25 litra mleka
- 3 budynie waniliowe lub kokosowe
- 1 kostka masła (250 g)
- 2 paczki wiórek kokosowych (400 g)
- 3/4 szklanki cukru
Budynie gotujemy z dodatkiem cukru według przepisu na opakowaniu, po zagotowaniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Jak budynie przestygną, do miski wrzucamy posiekane w kawałki masło ( najlepiej żeby było w temp. pokojowej),miksujemy na puszystą masę, dodajemy stopniowo budyń i wiórki kokosowe ( trochę zostawiamy do posypanie wierzchu ciasta). Jak masa będzie za mało słodka to można dosypać cukru. Na blaszkę wykładamy papier i na nim układamy pierwszą warstwę krakersów, na nie dajemy pierwszą część masy budyniowej ( grubość tak około 1,5 cm), na masę wykładamy krakersy i znowu masę. U mnie wyszło 4 warstwy krakersów. Więc tak musimy podzielić masę. Na ostatnią wierzchnią warstwę masy zostawiamy mało, żeby tylko rozsmarować i żeby nam się kokos trzymał po posypaniu ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki. Powinno się na całą noc, ale ja specjalnie dałam o jeden budyń więcej, żeby wystarczyło w lodówce kilka godzin :))
Ale mnie kusisz z samego rana;) Uwielbiam rafaello:)
OdpowiedzUsuńFajne ,dużo kokosu proszęęęę!.
OdpowiedzUsuńa ja robię na herbatnikach.. mniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciacho.. mogłabym jeść go kilogramami <3
Bez pieczenia to coś dla mnie, lubię takie proste desery :)
OdpowiedzUsuńPyszne jest!
OdpowiedzUsuńŚwietny deser. Bez pieczenia to dodatkowy atut dla tego pysznego ciasta. Pięknie wygląda. Zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńmoje ukochane ciacho:D ja robię na herbatnikach:)
OdpowiedzUsuńJestem w trakcie robienia,bo nie mogłam sie powstrzymać i musze spróbować :D
OdpowiedzUsuńMoje ukochane <3
OdpowiedzUsuńna jakie wymiary blaszki są te proporcje?:)
OdpowiedzUsuńNie zauważyłem! Sorki 23x33 :)
OdpowiedzUsuń