czwartek, 10 października 2013

Sos paprykowy na zimę :)



Witam :)) Dziś troszkę późniejszy wpis, ale to przez komputer, który mi coś zamula i mnie strasznie wkurza wrrr. Jak człowiek chce zrobić coś szybko, to zawsze pod górkę oj. Sos robiłam w sobotę, przepis przyniosła moja mama od koleżanki z pracy. Dla mnie jest po prostu pyszny. Nadaje się do mięs, serów, ja go jem zamiast ketchupu. Napisałam, że na zimę, ale nie wiem czy dotrwa he :)) Polecam, naprawdę pyszny. Miłego dnia :))

Składniki:
  • 3 kg papryki pomidorowej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki octu 
  • 60 dag cukru
  • 3 drobiowe kostki rosołowe
  • 1 łyżka vegety
  • sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 główki czosnku 

Papryki zmielić, wrzucić do dużego garnka, dodać ocet, cukier, kostki rosołowe, czosnek, vegetę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować jakieś 30-40 minut ( ma odparować trochę wody). Pod koniec dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku solą, jeszcze podgotować z 10 minut. Gorące wlewać do słoików. Pasteryzować 10 minut.


13 komentarzy:

  1. Coś podobnego do Ajvaru. Cały czas się zbieram i przeglądam różne przepisy na podobne sosy. Twój jest najbardziej apetyczny z tych, które widziałam. Zapisuję i spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. paprykowego nie robiłam, ciekawy:) ale nie mam kiedy nawet zrobić:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm ciekawy pomysł z takim sosem. Na pewno przydatny i baaardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię bardzo, bardzo podobny już od kilku sezonów, zawsze z potrójnej porcji bo tempo znikania mnie przeraża. Gdybym zrobiła z pojedyńczej porcji to nie ma szans na zapasy do zimy;). Pysznie smakuje do wszystkiego;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w tym roku robiłam pierwszy raz i to fakt znika szybciutko. W następnym zrobię podwójną porcję :)

      Usuń
  5. Takiego jeszcze nie jadłam, może się skuszę by go zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo.. podobny robi moja mama, cudowny jest! ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzmi zachęcająco. na pewno wypróbuję. Nawet nie wiedziałam, że istnieje coś takiego jak papryka pomidorowa:) Człowiek co dzień uczy się czegoś nowego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja o jej istnieniu tez dowiedziałam się dopiero teraz jak robiłam sos :)

      Usuń
  8. Można dołożyć ostrej papryki ok. 30 dag to będzie pikantny-jak ktoś lubi.

    OdpowiedzUsuń
  9. własnie zrobiłam,zmodyfikowałam przepis,zamiast kostek rosołowych 3/4 kg marchewki i 3/4 kg cebuli,ugotowane i tez zmielonej przez maszynkę,dodałam ostrej papryki i zwiększyłam o 2 sloiczki przecieru ,pychotka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...