wtorek, 1 października 2013

Kotleciki z kaszy jaglanej



Hej :)) O właściwościach kaszy jaglanej na pewno wszyscy słyszeli :) Jest nazywana bomba witaminową, bo zawiera witaminy z grupy B, lecytynę oraz zawiera więcej soli mineralnych niż pszenica i żyto. Pod względem wartości odżywczych znajduje się na drugim miejscu po kaszy gryczanej. Jest lekkostrawna i nie powoduje wzdęć, ma sporo krzemu poprawiającego wygląd skóry, włosów, zębów czy paznokci. W kaszy jaglanej znajduje się również lecytynę, która poprawia pamięć i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Zawiera antyoksydanty, jak żadna inna usuwa nadmiar wilgoci z organizmu. Poza tym jest bardzo smaczna, można ją jeść na słodko i słono. Ja sobie obiecałam, że będę ja robiła o wiele częściej niż dotychczas, bo warto :)) 

Inspiracja: (tutaj)

Składniki na około 12 sztuk:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 marchewka
  • natka pietruszki
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • przyprawy (wedle uznania)
  • około 2 łyżki maki pełnoziarnistej

Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulkę porkoić na drobno i i podsmażyć na oleju, dodać marchewkę startą na tarce i podsmażyć razem z cebulą. Do miski przesypać ugotowana kaszę, dodać podsmażoną cebulę i marchewkę, jajko, pokrojoną natkę pietruszki, sól i przyprawy. Dokładnie wymieszać i formować kotleciki, które lekko obtaczamy w mące pełnoziarnistej. Smażymy do momentu aż ładnie na się zarumienią. Podajemy z ulubioną surówką.


18 komentarzy:

  1. b.apetycznie wyglądają Twoje kotleciki, b.lubię kaszę jaglaną

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę się zmobilizować i zrobić takie kotleciki, tylko z nimi tyle gberania się jest:p a kasza zdrowa czy też mniej zdrowa - jest po prostu smaczna!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaglanka faktycznie robi furrrrorę ostatnimi czasy, dobrze, niech się te nasze nawyki trochę zmieniają...;)

    OdpowiedzUsuń
  4. tez staram się często gotowac cos z kasza a ze uwielbiam kasze pod kazda postacia to i to danie mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Koniecznie muszę zrobić. Lubię kaszę jaglaną, daję dzieciom a w tej postaci powinna im smakować bardziej :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo rzadko przyrządzam kaszę jaglaną, chyba czas to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie zabrałam się już za tą zmianę ;)

      Usuń
  7. Wspanialy przepis ,wlasnie dzisiaj mialam na obiadzie kolezanke JAROSZKE i zrobilam te kotleciki .Byla zachwycona ona i ja .Polecam i sie podpisuje pod tym przepisem .Nie tylko mieso jest smaczne !!! naprawde warto .Yola

    OdpowiedzUsuń
  8. Czytasz w moich myślach...w czwartek odwiedza mnie mama, która uwielbia kaszę jaglaną i właśnie myślałam co ciekawego mogę zrobić;) no i mam;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż chce się jeść takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis;) z kasza jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  11. kaszę najczęściej jem na słodko, ale muszę spróbować kombinować z nią na wytrawnie, jak ty! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie zrobiłam dzisiaj na obiad. Mężowi bardzo posmakowały :) . Będę częściej do Ciebie zaglądać i również zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam, a czy w piekarniku można je zapiekać ? Moja córka nie może smażonego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze nie mam pojęcia, ale proszę spróbować. Można dodać jeszcze jedno jajko, żeby się nie rozpadały.

      Usuń
  14. Właśnie skończyłam robić, są przepyszne;) Dziękuję
    Ela http://www.e-mari.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :)

      Pozdrawiam serdecznie Ciebie i córeczkę :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...