środa, 11 września 2013

Kurczak w sosie musztardowo - piwnym



Witajcie :)) Dziś coś z piwem :)) Powiem Wam, że bardzo lubię taką wersję kurczaka w słodko musztardowym sosiku. Robi się go naprawdę szybko, a smakuje wyśmienicie, do tego mój mąż wymyślił jako dodatek połączenie ogórka, pomidora i oliwek i odrobinka oliwy.  Byłam ciekawa jak to wszystko będzie smakowało z dodatkiem Radlera cytryna i limonka, ale dopasowało się super. Ja do piwa i musztardy dodałam jeszcze miód z mleczy, bo miałam akurat taki otwarty, ale może być oczywiście zwykły. 

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • około 100 ml piwa radler ( ja dałam tyle, ale jak ktoś woli więcej to oczywiście można )
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • miód u mnie z mleczy ( ilość wedle uznania)

Filety myjemy i kroimy na paski. Do miseczki wlewamy piwo, dodajemy musztardę i miód. Mieszamy, próbujemy w razie czego dodajemy jeszcze jednego ze składników. W naczyniu żaroodpornym układamy filety i zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 30-40 minut. Sosik fajnie nam zgęstnieje. U mnie podane z ziemniaczkami i sałatką :)



8 komentarzy:

  1. Musztarda i miód... uwielbiam to połączenie! Piwo też lubię, więc... zrobiłaś danie idealne dla mnie^:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszny obiadek, aż się człowiek robi głodny od patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają świetne:) chętnie bym je zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Facetom z pewnością przypadnie do gustu ten kurczaczek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się wyśmienicie! Pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pysznie:) ja chcę też taki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny obiadek!:) podoba mi się to połączenie smakow:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...