Kurczak w sosie musztardowo - piwnym
Witajcie :)) Dziś coś z piwem :)) Powiem Wam, że bardzo lubię taką wersję kurczaka w słodko musztardowym sosiku. Robi się go naprawdę szybko, a smakuje wyśmienicie, do tego mój mąż wymyślił jako dodatek połączenie ogórka, pomidora i oliwek i odrobinka oliwy. Byłam ciekawa jak to wszystko będzie smakowało z dodatkiem Radlera cytryna i limonka, ale dopasowało się super. Ja do piwa i musztardy dodałam jeszcze miód z mleczy, bo miałam akurat taki otwarty, ale może być oczywiście zwykły.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- około 100 ml piwa radler ( ja dałam tyle, ale jak ktoś woli więcej to oczywiście można )
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- miód u mnie z mleczy ( ilość wedle uznania)
Filety myjemy i kroimy na paski. Do miseczki wlewamy piwo, dodajemy musztardę i miód. Mieszamy, próbujemy w razie czego dodajemy jeszcze jednego ze składników. W naczyniu żaroodpornym układamy filety i zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 30-40 minut. Sosik fajnie nam zgęstnieje. U mnie podane z ziemniaczkami i sałatką :)
Musztarda i miód... uwielbiam to połączenie! Piwo też lubię, więc... zrobiłaś danie idealne dla mnie^:)
OdpowiedzUsuńAle pyszny obiadek, aż się człowiek robi głodny od patrzenia :)
OdpowiedzUsuńTeż taki chcę:)
OdpowiedzUsuńwyglądają świetne:) chętnie bym je zjadła:)
OdpowiedzUsuńFacetom z pewnością przypadnie do gustu ten kurczaczek:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie! Pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:) ja chcę też taki obiad:)
OdpowiedzUsuńświetny obiadek!:) podoba mi się to połączenie smakow:)
OdpowiedzUsuń