wtorek, 7 maja 2013

Ciasto na soku kubuś - rewelacja :))



Ciasto zobaczyłam na blogu moje pasje i po prostu mnie zachwyciło :). Jak już pisałam mnie dużo nie trzeba, jestem wzrokowcem i jak mi coś wpadnie w oko to tyle, zaraz to robię. Dlatego też bardzo lubię wszelakie książki kucharskie ze zdjęciami. Ciasto jest rewelacyjne. Tak ja pisała koleżanka z bloga moje pasje, to ciasto to bardzo popularny shrek, tylko zamiast soku i galaretek zielonych jest  u mnie sok marchwiowo-jabłkowo-brzoskwiniowy i galaretki brzoskwiniowe. W przepisie zmieniłam troszkę ilości cukru, bo wolę mniej słodkie :) Polecam jest naprawdę świetne, ja będę go na pewno jeszcze wiele razy robiła, bo zniknęło szybciutko to raz, a dwa bardzo nam smakowało :)) Blaszka 24x39

Składniki na biszkopt:
  • 3 jajka 
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl mąki pszennej
  • 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ocet. Następnie po jednym żółtku i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni około 25-30 minut.
Składniki na masę kubusiową:
  • 1 litr soku marchwiowo-jabłkowo-brzoskwiniowego
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła

Z litra soku odlałam szklankę w której rozpuściłam 3 budynie i dodałam cukier. Resztę soku zagotować , wlać rozrobione budynie i gotować tak jak tradycyjny budyń. Dokładnie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki. Ugotowany odstawić do wystudzenia. Jak ostygnie, utrzeć masło i do utartego dawać partami budyń kubusiowy. Masę wykładamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki, żeby masa ładnie stężała.


Składniki na masę śmietanową:
  • 350ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 400g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
dodatkowo:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe na wierzch ciasta

Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Ja od razu przygotowałam sobie też galaretki do wylania na wierzch placka. Rozpuściłam w 600 ml wrzatku i odstawiłam do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, do ubitej dodajemy cukier i partiami serek homogenizowany. Na samym końcu dodajemy wystudzoną i tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na masę kubusiową i wstawiamy na chwilę do lodówki. Na wierzch wylewamy tężejące 2 galaretki brzoskwiniowe. 

Ciasto jest wysokie i bardzo cenna okazała się rada koleżanki, żeby brzegi podnieść grubą folią aluminiową. Ja tak zrobiłam. Uczyniłam to na początku przed nałożeniem na biszkopt masy kubusiowej :))




19 komentarzy:

  1. Jakie śliczne Ci wyszło! Robiłam to ciasto już kila razy z różnymi smakami soków. Najlepiej mi smakowało właśnie z sokiem którego Ty użyłaś. Uwielbia go moja córcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój synek też go bardzo polubił :)) Mam zamiar wypróbować go z jeszcze innymi sokami :)

      Usuń
  2. Kiedyś przepadałam za kubusiami, pysiami i innymi sokami wieloowocowymi i warzywnymi, a od pewnego czasu zdaję się o nich notorycznie zapominać. To ciasto gdzieś mi już przemknęło w sieci, wygląda ciekawie, ascetycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się pysznie - zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Następny przekładaniec, kusisz mnie. Ładnie wygląda, nie jadłam jeszcze tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  5. No właśnie, my robimy na zielonym soku-Shreka-przez długi czas, to był hicior wszelkich dziecięcych imprezek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam to ciasto i faktycznie jest pyszne :) Niestety nie trzymało się tak ładnie razem i nie dało się go tak idealnie pokroić jak u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. shreka nie robiłam ale zamierzam kiedyś wypróbować, Twoją wersję również widziałam na moje pasje:)
    Pyszne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zamierzam w oryginalnej wersji zielonej :) Na blogu moje pasje można znaleźć wiele inspiracji :))

      Usuń
  8. Masz talent,wyglada superrr.

    OdpowiedzUsuń
  9. I prezentuje się rewelacyjnie, tak wiosennie, orzeźwiająco! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zachwyciłam się, tak pięknie i smacznie wygląda ! Dla mnie też rewelacja ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyszło Ci piękne - idealnie równe warstwy i kawałki:)Też uwielbiam to ciasto, zwłaszcza warstwę "kubusiową";)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja po prostu ugotowałam budyń na soku i nie dodawałam masła ;) i też wyszło pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam.Ten sok z kubusia ma być gęsty czy to kubuś play

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto nie jest złe ale nie do końca się udało,zwłaszcza masa kubusiowa się rozpada,drugi raz bym go nie robiła.

    OdpowiedzUsuń
  15. Mój najstarszy syn od trzech lat na każde urodziny chce żebym je piekła jako tort.. 😃 Dodaję jeszcze delicje na wierzch,żeby dało się wbić świeczki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...