Urodzinki i sernik biskupi :)



Dziś mam urodzinki, które to zachowam dla siebie :)) i zamiast wpisu z tortem u mnie z sernikiem biskupim. Kolejny prze smaczny sernik, który moja mam dostała od koleżanek z pracy. Ser jest niesamowicie soczysty i mięciutki. Mój mąż fanem serników nie jest, ale ten wybitnie mu smakował :) Wymiary blaszki 33x35.

Składniki ciasto:
  • 30 dkg maki pszennej
  • 10 dkg margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dkg cukru pudru

Żółtka i jajko utrzeć z cukrem pudrem, margaryną i smalcem. Następnie dodajemy make wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do blaszki.

Składniki ser:
  • 1,30 kg sera białego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany 30 %
  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

Ser mielimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, budynie, mąkę ziemniaczaną, śmietanę i olej. Masę serową wykładamy na ciasto.

Pianka orzechowa:
  • 10 dkg mielonych orzechów
  • 1 szklanka siekanych orzechów
  • 5 łyżek cukru
  • 6 białek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka bułki tartej

Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Na końcu dodajemy orzechy mielone i siekane, mąkę pszenną i bułkę tartą.Piankę wykładamy na ser. Całość pieczemy w temp. 200 stopni około 45-50 minut. Na wierzch polewa :)


21 komentarzy:

  1. moja mama jest wielką fanką serników, ja trochę mniej, głównie na zimno preferuję:)
    Ps. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez wolę na zimno, ale takim też nie pogardzę :) Dzięki za życzenia :)

      Usuń
  2. Wszystkiego naj...... Sernik zrobię na święta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu za życzenia :)Mam nadzieję, że będzie smakował :)

      Usuń
    2. Nie wiem tylko czy śmietankę ubijamy , czy wlewam taką prosto z kartonika?

      Usuń
    3. Ja z mamą wlewałyśmy, ale można tez ubić :)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy przepis na nową odsłonę sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik biskupi... ciekawa nazwa:-) Skoro masz urodziny, to skusze się na kawałek na spróbowanie, wraz z najlepszymi życzeniami wielu kulinarnych sukcesów i... ekscesów!^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego najlepszego! :) a serniczek wygląda ślicznie, w sam raz do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Betinaaa, najlepszego!!! no i chwalimy się 18-tką;));*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Oluś, no a jak pewnie, że 18-tką he he ;)))

      Usuń
  7. spóźnione, ale sto lat!:)
    A serniczek 1sza klasa, taki wysoki, serowy-mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja serniki uwielbiam, więc zakochałabym się od pierwszego kęsa :)
    Wszystkiego najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj, czy spodu się nie podpieka? Ser dodajemy przed budyniami itd czy nie ma to znaczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczemy wszystko razem. Dodajemy po kolei tak jak jest napisane ;-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger