Urodzinki i sernik biskupi :)
Dziś mam urodzinki, które to zachowam dla siebie :)) i zamiast wpisu z tortem u mnie z sernikiem biskupim. Kolejny prze smaczny sernik, który moja mam dostała od koleżanek z pracy. Ser jest niesamowicie soczysty i mięciutki. Mój mąż fanem serników nie jest, ale ten wybitnie mu smakował :) Wymiary blaszki 33x35.
Składniki ciasto:
- 30 dkg maki pszennej
- 10 dkg margaryny
- 1 łyżka smalcu
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dkg cukru pudru
Żółtka i jajko utrzeć z cukrem pudrem, margaryną i smalcem. Następnie dodajemy make wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do blaszki.
Składniki ser:
- 1,30 kg sera białego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka śmietany 30 %
- 4 żółtka
- 2 całe jajka
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
Ser mielimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, budynie, mąkę ziemniaczaną, śmietanę i olej. Masę serową wykładamy na ciasto.
Pianka orzechowa:
- 10 dkg mielonych orzechów
- 1 szklanka siekanych orzechów
- 5 łyżek cukru
- 6 białek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka bułki tartej
Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Na końcu dodajemy orzechy mielone i siekane, mąkę pszenną i bułkę tartą.Piankę wykładamy na ser. Całość pieczemy w temp. 200 stopni około 45-50 minut. Na wierzch polewa :)
moja mama jest wielką fanką serników, ja trochę mniej, głównie na zimno preferuję:)
OdpowiedzUsuńPs. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin:)
Ja tez wolę na zimno, ale takim też nie pogardzę :) Dzięki za życzenia :)
Usuńapetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWszystkiego naj...... Sernik zrobię na święta:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu za życzenia :)Mam nadzieję, że będzie smakował :)
UsuńNie wiem tylko czy śmietankę ubijamy , czy wlewam taką prosto z kartonika?
UsuńJa z mamą wlewałyśmy, ale można tez ubić :)
UsuńBardzo ciekawy przepis na nową odsłonę sernika :)
OdpowiedzUsuńSernik biskupi... ciekawa nazwa:-) Skoro masz urodziny, to skusze się na kawałek na spróbowanie, wraz z najlepszymi życzeniami wielu kulinarnych sukcesów i... ekscesów!^^
OdpowiedzUsuńDziękuję za życzonka :)
UsuńWszystkiego najlepszego! :) a serniczek wygląda ślicznie, w sam raz do kawki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za życzenia :) Pozdrawiam :)
UsuńMniam :) Super wygląda !
OdpowiedzUsuńWygląda pycha. Najlepszego!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBetinaaa, najlepszego!!! no i chwalimy się 18-tką;));*
OdpowiedzUsuńDzięki Oluś, no a jak pewnie, że 18-tką he he ;)))
Usuńspóźnione, ale sto lat!:)
OdpowiedzUsuńA serniczek 1sza klasa, taki wysoki, serowy-mniam!
Ja serniki uwielbiam, więc zakochałabym się od pierwszego kęsa :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego :)
Witaj, czy spodu się nie podpieka? Ser dodajemy przed budyniami itd czy nie ma to znaczenia?
OdpowiedzUsuńPieczemy wszystko razem. Dodajemy po kolei tak jak jest napisane ;-)
Usuń