wtorek, 26 marca 2013

Niezła babka pomarańczowa :))



Jakiś czas temu kupiłam silikonową formę na babkę. Powiem szczerze, że jest to moja pierwsza forma silikonowa i pierwszy raz też w takowej cokolwiek piekłam, ale jestem jak na razie pod wrażeniem. Ciasto ładnie wyrosło, super się go wyjęło po upieczeniu. Na razie rewelacja :) Jako ciasto testowe upiekłam babkę pomarańczową. Uwielbiam zapach pomarańczy, a ciasto z nimi pachnie i smakuje rewelacyjnie. Do babki dodałam szafran. który dostałam od Skworcu i własnej roboty cukier waniliowy.

Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g stopionej margaryny
  • starta skórka z jednej dużej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z jednej dużej pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego domowego (klik)   
  • 1 łyżeczka szafranu ( nie musi być)

Margarynę roztopić i zostawić do przestygnięcia. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę ( ja ubijałam tak około 10 minut). Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Następnie wlewać powoli roztopioną margarynę, dodać sok i stratą skórkę z pomarańczy. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Piec w temperaturze 180 stopni około 45-50 minut ( sprawdzać patyczkiem).




3 komentarze:

  1. pięknie wygląda, musi być smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ona musi pachnieć :) fantastycznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no.. silikonowe formy są bardzo wdzięczne;D
    pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...