Ciasto kawowo - śmietankowe
Przepis na ciasto znalazłam w zeszycie. Zapisałam go tam już bardzo dawno temu, ale o nim po prostu zapomniałam. Znalazłam go poszukując przepisu na jakieś ciasto na święta. Ciasto w miarę szybkie i łatwe do zrobienia, no i bardzo smaczne :))
Składniki na biszkopt:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- krem nutella
- starta czekolada do dekoracji
Białka ubić z cukrem i dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać i wymieszać. Wylać ciasto do formy i piec w 180 stopniach około 40 minut. Po ostudzeniu przekroić na pól.
Składniki pianka kawowa:
- kawa cappuccino czekoladowa 130 g
- 2 szklanki mleka
- 4 opakowania śnieżki
- 2 kopiate łyżki żelatyny
Mleko zagotować z kawą cappuccino i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzić. W międzyczasie do ostudzonej kawy wsypać 4 śnieżki i ubić. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Wstawić na chwilkę do lodówki.
Jedną część placka posmarować kremem nutella i na niego wyłożyć piankę cappuccino. Wstawić do lodówki.
Składniki pianka śmietankowa:
- 500 g śmietana kremówka 30 %
- galaretka cytrynowa
- 1 łyżka cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Ostudzona wstawić do lodówki by lekko stężała. Śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder i na koniec galaretkę. Wymieszać.
Przełożenie: ciasto - nutella - pianka cappuccino - placek - pianka śmietankowa - starta czekolada
super wygląda to ciasto :)))
OdpowiedzUsuńwygląda jak z cukierni!! super
OdpowiedzUsuńJakiez ono kremowe i przepysznie wygladajace:)))) Podrzucisz kawaleczek do kawki?
OdpowiedzUsuńJak zrobię następnym razem, bo już nie ma :))
Usuńjak z najlepszej cukierni :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńpychotka, sliczne!
OdpowiedzUsuńwygląda przewspaniale!
OdpowiedzUsuńCudowne! Upiekłam w sobotę i wszyscy byli zachwyceni:)
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blachy urzylas?
OdpowiedzUsuń23x33 cm :)
UsuńWymiary formy są mierzone na spodzie cy na górze? Jaką mąkę dodać? Cukier kryształ czy srobniejszy miałki? Łyżeczka proszku pełna/płaska? Formę wyłożyć papierem? Całą Nutelle wykładamy na biszkopt? Rozpuszczona żelatyna ma być całkowicie ostudzona czy letnia? U Pani na zdjeciu pod warstwa biszkopta jest jakaś ciemna warstwa jeśli dobrze widzę...
OdpowiedzUsuńZawsze mierzę u góry, mąką pszenna, cukier kryształ, łyżeczka proszku obojętnie jaka, można papierem wyłożyć, nutelli ile kto woli, lubi, żelatyna ostudzona, tak to nutella
Usuńczyli biszkopt przesmarowala Pani z obydwu stron nutella ale ta na dnie sie nie rozpuściła?
OdpowiedzUsuńco za bzdury pani wypisuje?!
UsuńNa spodzie to jest podpieczony biszkopt (tak mi się przypiekł po prostu), potem na nim nutella. Na kocu posta pisze jak ma wygldać przełożenie ciasta:
OdpowiedzUsuńciasto - nutella - pianka cappuccino - placek - pianka śmietankowa - starta czekolada
Aha rozumiem miałam na myśli tą ciemną warstwę na samym dnie wyglądała jak Nutella a to przypieczony biszkopt tak z ciekawosci pytałam:). A ciacho wygląda przepysznie na pewno wart zrobienia:). Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńwlasnie robie zobaczymy co wyjdzie
OdpowiedzUsuńJutro robię zobaczymy czy taki pyszny jak wygląda
OdpowiedzUsuń