poniedziałek, 3 grudnia 2012

Pyszne kruche ciasteczka z powidłem truskawkowym



Próba generalna przed świętami :)) He he mój synek nie mógł się już doczekać wykrawania ciasteczek foremkami i postanowiliśmy zrobić właśnie te pyszne i kruche. Zrobiliśmy już nawet choinki, bo musiały być :)) Ciasteczka polecam są naprawdę łatwe w wykonaniu i pyszne, no i mogą dłużej poleżeć. Ja użyłam do nich konfitury truskawkowej, ale mogą być z inna wedle uznania :))

Składniki:
  • 3 budynie śmietankowe
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 20 dkg. margaryny
  • 30 dkg. maki
  • cukier waniliowy lub aromat waniliowy
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 - 15 dkg cukru pudru ( ja dałam mniej i tak ciasteczka były słodziutkie)

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, następnie budynie. margarynę pokroić na drobne kawałki i również dodać do reszty. Na końcu dodajemy 2 żółtka i jedno całe jajko. Wszystko razem zagnieść do momentu aż ciasto będzie gładkie. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać ciasteczka ( jedne z dziurką a drugie bez) Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10 minut ( aż ciasteczka zaczną robić się złote) Po ostudzeniu przekładamy ulubionym powidłem :))


 

8 komentarzy:

  1. cudnie wyglądają, a ja uwielbiam takie ciasteczka :))

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, mniam :]
    porywam kilka sztuk do porannej kawki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale łądniutkie Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczne! mam podobny przepis na przedświąteczne kruche ciasteczka z orzechami, za parę dni u mnie na blogu, zapraszam http://wkuchniuli.blogspot.com/ Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. nooo, super Ci wyszły!! w sumie to już najwyższy czas na pierniczki, ciasteczka i inne takie...sama się zabieram powoli do roboty;)

    pozdrawiam świątecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo bardzo smaczne, kruche, delikatne, szybkie do zrobienia. Gorąco polecam . Ps nawet bez przekładania marmolada smakują pysznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie jestem w trakcie pieczenia. Trzymam je już 20 min a jeszcze nie są złote. Czy lepiej ustawić piekarnik na gora-dół czy termoobieg?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...