Pyszne kruche ciasteczka z powidłem truskawkowym
Próba generalna przed świętami :)) He he mój synek nie mógł się już doczekać wykrawania ciasteczek foremkami i postanowiliśmy zrobić właśnie te pyszne i kruche. Zrobiliśmy już nawet choinki, bo musiały być :)) Ciasteczka polecam są naprawdę łatwe w wykonaniu i pyszne, no i mogą dłużej poleżeć. Ja użyłam do nich konfitury truskawkowej, ale mogą być z inna wedle uznania :))
Składniki:
- 3 budynie śmietankowe
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 20 dkg. margaryny
- 30 dkg. maki
- cukier waniliowy lub aromat waniliowy
- 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 - 15 dkg cukru pudru ( ja dałam mniej i tak ciasteczka były słodziutkie)
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, następnie budynie. margarynę pokroić na drobne kawałki i również dodać do reszty. Na końcu dodajemy 2 żółtka i jedno całe jajko. Wszystko razem zagnieść do momentu aż ciasto będzie gładkie. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać ciasteczka ( jedne z dziurką a drugie bez) Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10 minut ( aż ciasteczka zaczną robić się złote) Po ostudzeniu przekładamy ulubionym powidłem :))
cudnie wyglądają, a ja uwielbiam takie ciasteczka :))
OdpowiedzUsuńAle słodziaki:-)
OdpowiedzUsuńmniam, mniam :]
OdpowiedzUsuńporywam kilka sztuk do porannej kawki!
Ale łądniutkie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńśliczne! mam podobny przepis na przedświąteczne kruche ciasteczka z orzechami, za parę dni u mnie na blogu, zapraszam http://wkuchniuli.blogspot.com/ Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńnooo, super Ci wyszły!! w sumie to już najwyższy czas na pierniczki, ciasteczka i inne takie...sama się zabieram powoli do roboty;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam świątecznie;)
Bardzo bardzo smaczne, kruche, delikatne, szybkie do zrobienia. Gorąco polecam . Ps nawet bez przekładania marmolada smakują pysznie
OdpowiedzUsuńWłaśnie jestem w trakcie pieczenia. Trzymam je już 20 min a jeszcze nie są złote. Czy lepiej ustawić piekarnik na gora-dół czy termoobieg?
OdpowiedzUsuń