niedziela, 4 listopada 2012

Pyszne ciasto biszkoptowe z galaretkami



Przepis na ciasto z mamy zeszytu. Biszkopt przekładany galaretkami z brzoskwiniami i jabłkami w środku wkładka kokosowa. Placek bardzo dobry do kawki :)) 

Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 galaretka zielona
  • puszka brzoskwiń
  • 4-5 jabłek

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180 stopni ok. 30-40 minut.Po ostudzeniu placek przekroić na 2 części.
Przygotować  galaretki ( galaretkę zieloną rozpuścić w 1 szklance wody, galaretkę brzoskwiniową w 1 1/2 szklance wody), jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Brzoskwinie pokroić w małe kawałeczki.Do galaretki brzoskwiniowej dodać brzoskwinie, a do zielonej jabłka.

Masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 20 dkg cukru
  • 1/2 litra mleka
  • 3 żółtka
  • 1/2 kostki masła

Żółtka utrzeć z cukrem. budynie gotować w 1/2 litrze mleka. Do gotującego się budyniu dodać utarte żółtka, cały czas dokładnie mieszać. Budyń ostudzić. Następnie utrzeć z  masłem na puszysta masę.
Przygotować pierwszy biszkopt na który wyłożyć część kremu budyniowego, na krem galaretkę z brzoskwiniami. Włożyć na chwilkę do lodówki.

Wkładka kokosowo - bakaliowa:
  • 3 białka
  • 15 dkg cukru
  • kilka rodzynek
  • 1/2 małej paczki kokosu

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, kokos i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni około 20-30 minut. Po przestygnięciu wyłożyć na galaretkę brzoskwiniową. Następnie druga część kremu, galaretka z jabłkami, krem i drugi biszkopt. Na wierzch polewa czekoladowa lub można tylko posypać starta czekoladą.


  


7 komentarzy:

  1. Na pewno swietnie nadaje się do popołudniowej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kolorowe to ciasto, lubię takie przekładańce

    OdpowiedzUsuń
  3. mamowe zeszyty zawsze są pełne bogatych, smacznych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Można podać wymiary blachy ? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedynie co mi wyszło idealnie to biszkopt i galaretka , aczkolwiek w tej kombinacji wcale tak bardzo nie smakuje .Masa budyniowa wyszła strasznie gumowata i nie miała nic wspólnego z "puszystą masą " raczej z gumowymi kulkami do gry w "kampę" . Pianka z bakaliami i kokosem też nie bardzo , nawet nie zakryła blachy a po za tym myślę że dużo lepiej tam by się komponowała bita śmietana bez kokosa . Jest szansa że się nie znam i coś zepsułem ale robiłem dokładnie według wskazań. Mimo wszystko dziękuję za przepis .

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mama robi je często (ja rzadziej) i zawsze z tego przepisu i wychodzi. Jeśli chodzi o smak, to każdy lubi co innego, jak dla nas i naszych znajomych ciasto jest pyszne i każdemu smakuje. Masa budyniowa nigdy nie była gumowata, bo z tego przepisu robię ją do wielu ciast. Może jednak Pan coś popsuł? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...