Pyszne ciasto biszkoptowe z galaretkami
Przepis na ciasto z mamy zeszytu. Biszkopt przekładany galaretkami z brzoskwiniami i jabłkami w środku wkładka kokosowa. Placek bardzo dobry do kawki :))
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 galaretka zielona
- puszka brzoskwiń
- 4-5 jabłek
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180 stopni ok. 30-40 minut.Po ostudzeniu placek przekroić na 2 części.
Przygotować galaretki ( galaretkę zieloną rozpuścić w 1 szklance wody, galaretkę brzoskwiniową w 1 1/2 szklance wody), jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Brzoskwinie pokroić w małe kawałeczki.Do galaretki brzoskwiniowej dodać brzoskwinie, a do zielonej jabłka.
Masa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe
- 20 dkg cukru
- 1/2 litra mleka
- 3 żółtka
- 1/2 kostki masła
Żółtka utrzeć z cukrem. budynie gotować w 1/2 litrze mleka. Do gotującego się budyniu dodać utarte żółtka, cały czas dokładnie mieszać. Budyń ostudzić. Następnie utrzeć z masłem na puszysta masę.
Przygotować pierwszy biszkopt na który wyłożyć część kremu budyniowego, na krem galaretkę z brzoskwiniami. Włożyć na chwilkę do lodówki.
Wkładka kokosowo - bakaliowa:
- 3 białka
- 15 dkg cukru
- kilka rodzynek
- 1/2 małej paczki kokosu
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, kokos i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni około 20-30 minut. Po przestygnięciu wyłożyć na galaretkę brzoskwiniową. Następnie druga część kremu, galaretka z jabłkami, krem i drugi biszkopt. Na wierzch polewa czekoladowa lub można tylko posypać starta czekoladą.
Na pewno swietnie nadaje się do popołudniowej kawki :)
OdpowiedzUsuńAle kolorowe to ciasto, lubię takie przekładańce
OdpowiedzUsuńmamowe zeszyty zawsze są pełne bogatych, smacznych przepisów :)
OdpowiedzUsuńMożna podać wymiary blachy ? :)
OdpowiedzUsuń23x33 cm :)
UsuńJedynie co mi wyszło idealnie to biszkopt i galaretka , aczkolwiek w tej kombinacji wcale tak bardzo nie smakuje .Masa budyniowa wyszła strasznie gumowata i nie miała nic wspólnego z "puszystą masą " raczej z gumowymi kulkami do gry w "kampę" . Pianka z bakaliami i kokosem też nie bardzo , nawet nie zakryła blachy a po za tym myślę że dużo lepiej tam by się komponowała bita śmietana bez kokosa . Jest szansa że się nie znam i coś zepsułem ale robiłem dokładnie według wskazań. Mimo wszystko dziękuję za przepis .
OdpowiedzUsuńMoja mama robi je często (ja rzadziej) i zawsze z tego przepisu i wychodzi. Jeśli chodzi o smak, to każdy lubi co innego, jak dla nas i naszych znajomych ciasto jest pyszne i każdemu smakuje. Masa budyniowa nigdy nie była gumowata, bo z tego przepisu robię ją do wielu ciast. Może jednak Pan coś popsuł? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoże ma pani ciasta bez pieczenia
OdpowiedzUsuń