Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami
Bardzo smaczne ciasto kakaowe, do tego wkładka kokosowa i jabłka z cynamonem :) Wkładka kokosowa smakuje niesamowicie, a połączona z jabłkami to już rozpusta :). Zamiast jabłek można użyć innych owoców. U mnie był nadmiar jabłek więc w takiej wersji. Przepis na dużą blaszkę 24x34 cm.
Składniki ciasto kakaowe:
- około 5 szklanek maki pszennej
- 200 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany 18%
- 6 dużych jabłek
- cynamon
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao i cukier. Wymieszać. Następnie dodać margarynę i żółtka. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie dodać śmietanę. Moje było więc dodałam jakieś 3 łyżki i zagniotłam. Ciasto podzielić na 2 części. Mniejszą część zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika. Większe ciasto trochę rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w piekarniku w 180 stopniach tak około 15 minut. W tym czasie przygotować wkładkę kokosową.
Ciasto kokosowe:
- 5 białek
- szklanka cukru
- duży budyń śmietankowy, lub waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki śmietany 18%
- cukier waniliowy
- 150 g kokosu
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, cały czas miksować. Następnie dodać budyń, wiórka kokosowe i śmietanę. Na koniec mąkę ziemniaczaną.Wszytko dokładnie wymieszać. Po wyjęciu ciasta kakaowego wylać masę kokosową i podpiec około 10 minut. Jabłka zetrzeć na tarce, odcisnąć sok. Jak ciasto się podpiecze to wyjąć rozłożyć na białym cieście jabłka posypać cynamonem, na to wszystko zetrzeć na tarce ciasto kakaowe, które było w zamrażarce. Piec w 180 stopniach około 40 - 50 minut.
Ale pięknie się prezentuje, zjadłabym kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńojej, wygląda jak sernik! pycha :)
OdpowiedzUsuńmeega połączenie-uwielbiam takie ciasta, pychota! ;)
OdpowiedzUsuńBOSKIe. widziałam kiedys taki przepis ale ciasto było murzynkowe :D
OdpowiedzUsuńsłodkie paski :-)
OdpowiedzUsuńTeż w pierwszej chwili myślałam, że to sernik! Pycha!
OdpowiedzUsuńale mi się podoba, super!
OdpowiedzUsuńNiesamowite musi być to połączenie smaków kokosu, czekolady i jabłek! Bezwzględnie muszę wypróbować kiedyś Tw przepis! Przenoszę go do ulubionych:)
OdpowiedzUsuńRozpusta jak nic ;)
OdpowiedzUsuńCzy w przepisie nie ma błędu co do ilości mąki (5 szklanek). Zrobiłam to ciasto ale miałam problem aby cisto zlepić dodając nawet więcej śmietany.W smaku bardzo dobre choć dodałabym więcej jabłek.Pozdrawiam Wiesława
OdpowiedzUsuńW przepisie jest około 5 szklanek. Ja robiłam według przepisu, który wzięłam od mamy a ona dostała od koleżanki z pracy i nie miałam problemów ze zlepieniem, mama tez go robiła i wyszedł idealny. Jabłek oczywiście im więcej tym lepiej :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za informację jeszcze raz spróbuje zrobić.
UsuńNa pewno trochę lepkość ciasta zależy od wielkości jajek, od gęstości śmietany. Ja podałam przepis, który mnie wyszedł :)
UsuńDziękuje Beti,własnie zrobiła m na urodziny ,super ,pyszota:)pozdrawiam Kaala
Usuńbardzo smaczne ciasto polecam
OdpowiedzUsuńNa jaką blache jest to ciasto?, prosze o podanie wymiarów :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Przepyszne ciasto. Ja dałam 4,5 szklanki mąki ale następnym razem dam tylko 4 szklanki.
OdpowiedzUsuńDo tego dodałam więcej niż 3 łyżki śmietany. Miałam 18,5% śmietane.
Zanim wyłożyłam kolejną warstwę,troszkę przestudziłam ciasto.
Duża blacha. Do tortownicy raczej nie zmieści się ;)
Na pewno ciasto zagości u mnie w kuchni. Polecam
witam! mam dużo owoców mrożonych (wiśnie, czerwona porzeczka, truskawki) czy trzeba je wcześniej odmrozić? rysiaa
OdpowiedzUsuńRaczej mrożone :)
Usuńplacek zrobiłam ale jest za suchy nie wiem czemu ? zbyt za długo piecze albo składniki coś nie tak a w smaku spoko
OdpowiedzUsuńMoże trzeba było dodać troszkę więcej śmietany. Zawsze jajko, jajku nie równe i tak samo reszta, więc najprawdopodobniej chodziło o dodanie śmietany.
UsuńNie bardzo rozumiem sformułowanie w przepisie "Po wyjęciu ciasta kakaowego wylać masę kokosową i podpiec około 10 minut"...Po podpieczeniu ciasta ciemnego mam je wyjąć z formy czy chodzi tylko o wyjęcie z piekarnika?Ciasto jasne wylewam na ciasto ciemne i piekę czy ciasto jasne piekę osobno?
OdpowiedzUsuńCzy chodzi o budyn w proszku ?
OdpowiedzUsuńJak tak - to mam go najpierw normalnie ugotowac ?
Jakie wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńBlaszka 24x34 cm
OdpowiedzUsuńCzy do ciasta kokosowego wsypać jeden cały cukier wanilinowy?
OdpowiedzUsuńTak cały.
UsuńDzisiaj robiłam ciasto-jest pyszne ,następnym razem dam więcej jabłek i więcej białek.polecam i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPS. Już wiem co będę piekła na wielkanoc
Czu można zastąpić śmietanę gęstym jogurtem naturalnym np typu greckiego?
OdpowiedzUsuńTak można zastąpić :-)
Usuń