czwartek, 15 listopada 2012

Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami


Bardzo smaczne ciasto kakaowe, do tego wkładka kokosowa i jabłka z cynamonem :) Wkładka kokosowa smakuje niesamowicie, a połączona z jabłkami to już rozpusta :). Zamiast jabłek można użyć innych owoców. U mnie był nadmiar jabłek więc w takiej wersji. Przepis na dużą blaszkę 24x34 cm.

Składniki ciasto kakaowe:
  • około 5 szklanek maki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 6 dużych jabłek
  • cynamon

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao i cukier. Wymieszać. Następnie dodać margarynę i żółtka. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie dodać śmietanę. Moje było więc dodałam jakieś 3 łyżki i zagniotłam. Ciasto podzielić na 2 części. Mniejszą część zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika. Większe ciasto trochę rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w piekarniku w 180 stopniach tak około 15 minut. W tym czasie przygotować wkładkę kokosową.

Ciasto kokosowe:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • duży budyń śmietankowy, lub waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • cukier waniliowy
  • 150 g kokosu

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, cały czas miksować. Następnie dodać budyń, wiórka kokosowe i śmietanę. Na koniec mąkę ziemniaczaną.Wszytko dokładnie wymieszać. Po wyjęciu ciasta kakaowego wylać masę kokosową i podpiec około 10 minut. Jabłka zetrzeć na tarce, odcisnąć sok. Jak ciasto się podpiecze to wyjąć rozłożyć na białym cieście jabłka posypać cynamonem, na to wszystko zetrzeć na tarce ciasto kakaowe, które było w zamrażarce. Piec w 180 stopniach około 40 - 50 minut.



28 komentarzy:

  1. Ale pięknie się prezentuje, zjadłabym kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. meega połączenie-uwielbiam takie ciasta, pychota! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. BOSKIe. widziałam kiedys taki przepis ale ciasto było murzynkowe :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Też w pierwszej chwili myślałam, że to sernik! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowite musi być to połączenie smaków kokosu, czekolady i jabłek! Bezwzględnie muszę wypróbować kiedyś Tw przepis! Przenoszę go do ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy w przepisie nie ma błędu co do ilości mąki (5 szklanek). Zrobiłam to ciasto ale miałam problem aby cisto zlepić dodając nawet więcej śmietany.W smaku bardzo dobre choć dodałabym więcej jabłek.Pozdrawiam Wiesława

    OdpowiedzUsuń
  7. W przepisie jest około 5 szklanek. Ja robiłam według przepisu, który wzięłam od mamy a ona dostała od koleżanki z pracy i nie miałam problemów ze zlepieniem, mama tez go robiła i wyszedł idealny. Jabłek oczywiście im więcej tym lepiej :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację jeszcze raz spróbuje zrobić.

      Usuń
    2. Na pewno trochę lepkość ciasta zależy od wielkości jajek, od gęstości śmietany. Ja podałam przepis, który mnie wyszedł :)

      Usuń
    3. Dziękuje Beti,własnie zrobiła m na urodziny ,super ,pyszota:)pozdrawiam Kaala

      Usuń
  8. bardzo smaczne ciasto polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Na jaką blache jest to ciasto?, prosze o podanie wymiarów :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam. Przepyszne ciasto. Ja dałam 4,5 szklanki mąki ale następnym razem dam tylko 4 szklanki.
    Do tego dodałam więcej niż 3 łyżki śmietany. Miałam 18,5% śmietane.
    Zanim wyłożyłam kolejną warstwę,troszkę przestudziłam ciasto.
    Duża blacha. Do tortownicy raczej nie zmieści się ;)
    Na pewno ciasto zagości u mnie w kuchni. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  11. witam! mam dużo owoców mrożonych (wiśnie, czerwona porzeczka, truskawki) czy trzeba je wcześniej odmrozić? rysiaa

    OdpowiedzUsuń
  12. placek zrobiłam ale jest za suchy nie wiem czemu ? zbyt za długo piecze albo składniki coś nie tak a w smaku spoko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może trzeba było dodać troszkę więcej śmietany. Zawsze jajko, jajku nie równe i tak samo reszta, więc najprawdopodobniej chodziło o dodanie śmietany.

      Usuń
  13. Nie bardzo rozumiem sformułowanie w przepisie "Po wyjęciu ciasta kakaowego wylać masę kokosową i podpiec około 10 minut"...Po podpieczeniu ciasta ciemnego mam je wyjąć z formy czy chodzi tylko o wyjęcie z piekarnika?Ciasto jasne wylewam na ciasto ciemne i piekę czy ciasto jasne piekę osobno?

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy chodzi o budyn w proszku ?
    Jak tak - to mam go najpierw normalnie ugotowac ?

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy do ciasta kokosowego wsypać jeden cały cukier wanilinowy?

    OdpowiedzUsuń
  17. Dzisiaj robiłam ciasto-jest pyszne ,następnym razem dam więcej jabłek i więcej białek.polecam i pozdrawiam
    PS. Już wiem co będę piekła na wielkanoc

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...