Sernik przekładny ciastem kruchym
Przepyszny sernik. Przepis pochodzi z książki "143 przysmaki Siostry Anastazji" Wersja troszkę zmieniona bo bez owoców i galaretki, a z polewą i o jedną warstwę masy serowej mniej. Ciasto łatwe i warto bo smak jest rewelacyjny.
Składniki na ciasto kruche:
- 25 dag mąki
- 5 dag cukru pudru
- 10 dag margaryny
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera ( dwukrotnie zmielonego)
- 20 dag margaryny
- 3 jaja
- 1 budyń
- 1 szklanka cukru pudru
- 10-15 dag rodzynek
Ser dwukrotnie zmielić, utrzeć z jajkami. W garnku rozpuścić margarynę i na gorący tłuszcz wyłożyć ser, ciągle mieszając. Do gorącego dodać suchy budyń i rodzynki - dalej mieszając. Gdy masa zacznie odchodzić od garnka - odstawić, podzielić na 3 części i gorącą masą przekładać ciasto wg kolejności: ciasto kruche - masa serowa - ciasto kruche - masa serowa - ciasto kruche - polewa. U mnie polewa gotowa z torebki - mleczna :))
Bardzo mi się podoba ten wypiek:)
OdpowiedzUsuńmmm... pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńHmm właśnie sobie przypomniałam że już jakis czas nie jadłam sernika!
OdpowiedzUsuńJa ostatnio na odwrót :) dość często u mnie gości :) Pozdrawiam :))
UsuńPysznie wygląda, od razu ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńPięknie i bardzo apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
takiego sernika jeszcze nie jadłam.Dodam do ulubionych,żeby wypróbować Twój przepis.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWarto :) Pozdrawiam :))
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńbardzo spodobało mi się to ciasto i chciałam je zrobić, ale niestety ciasto się pokruszyło, było go za mało i nie udało zrobić się 3 placków. Jakiej foremki użyła pani? proszę o odpowiedź.
Kasia
Użyłam foremki 33x35 cm. Mam nadzieję, że wyjdzie :)
Usuńja robię z podwójnej porci ciasta to wyjdą placki
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobię ten serniczek. :-)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast margaryny mozna dodac maslo w masie serowej?
OdpowiedzUsuń