Sernik przekładny ciastem kruchym



Przepyszny sernik. Przepis pochodzi z książki "143 przysmaki Siostry Anastazji" Wersja troszkę zmieniona bo bez owoców i galaretki, a z polewą i o jedną warstwę masy serowej mniej. Ciasto łatwe i warto bo smak jest rewelacyjny. 

Składniki na ciasto kruche:
  • 25 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru
  • 10 dag margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zarobić ciasto kruche. Ciasto podzielić na 3 części i upiec 3 placki.

Masa serowa:
  • 1 kg sera ( dwukrotnie zmielonego)
  • 20 dag margaryny
  • 3 jaja
  • 1 budyń
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10-15 dag rodzynek

Ser dwukrotnie zmielić, utrzeć z jajkami. W garnku rozpuścić margarynę i na gorący tłuszcz wyłożyć ser, ciągle mieszając. Do gorącego dodać suchy budyń i rodzynki - dalej mieszając. Gdy masa zacznie odchodzić od garnka - odstawić, podzielić na 3 części   i gorącą masą przekładać ciasto wg kolejności: ciasto kruche - masa serowa - ciasto kruche - masa serowa - ciasto kruche - polewa. U mnie polewa gotowa z torebki - mleczna :))

 

13 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podoba ten wypiek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm właśnie sobie przypomniałam że już jakis czas nie jadłam sernika!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio na odwrót :) dość często u mnie gości :) Pozdrawiam :))

      Usuń
  3. Pysznie wygląda, od razu ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie i bardzo apetycznie wygląda!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. takiego sernika jeszcze nie jadłam.Dodam do ulubionych,żeby wypróbować Twój przepis.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,
    bardzo spodobało mi się to ciasto i chciałam je zrobić, ale niestety ciasto się pokruszyło, było go za mało i nie udało zrobić się 3 placków. Jakiej foremki użyła pani? proszę o odpowiedź.
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam foremki 33x35 cm. Mam nadzieję, że wyjdzie :)

      Usuń
  7. ja robię z podwójnej porci ciasta to wyjdą placki

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj zrobię ten serniczek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy zamiast margaryny mozna dodac maslo w masie serowej?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger