Ciasto Gargamel :))
Ciasto z książki "103 ciasta Siostry Anastazji" :) Ciasto pyszne z dodatkiem bakalii :) Na wierch można dać polewę, ale za dużo słodkości to czasem niedobrze :)) Zależy jak kto woli :) Przepis troszkę zmodyfikowany.
Składniki na ciasto piernikowe:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 25 dkg płynnego miodu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny
- 2 szklani mąki pszennej
Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po 1 żółtku i pozostałe składniki. Na końcu ubitą piane z białek. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut. Po wystudzeniu ciasto przekroić na na pół.
Składniki wkładka:
- 4 jabłka
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 25 dkg mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- bakalie
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut. Następnie dodać bakalie ( u mnie rodzynki, żurawina suszona), żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, na koniec ubitą piane z białek. Piec w temperaturze 180 stopni 35 minut.
Masa:
- 25 dkg masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka kwaśniej śmietany
- 1 cukier waniliowy
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Stopniowo łączyć ze śmietaną. Podzielić na 2 części. Masa może być dowolna :)
Przełożenie: Ciasto piernikowe - masa - wkładka - masa - ciasto piernikowe
Pysznie wygląda , koniecznie muszę zrobić
OdpowiedzUsuńWarto :)) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńNo cóż jako że smerfy były moją ulubioną bajką to nazwa ciasta zobowiązuje do tego zrobienia :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Moją też :)) Gargamela też lubiłam :)) Pozdrawiam :)
UsuńLubię takie przekładańce. :)
OdpowiedzUsuńOj ja tez i to bardzo :)) Pozdrawiam :)
Usuńnie dość, że ciasto świetne to nazwa mi sie podoba ;D
OdpowiedzUsuńNazwa fajna to fakt :)) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńsmerfy to moja ulubiona bajka z dziecinstwa! :D:D to ciasto juz kocham! :D
OdpowiedzUsuńfajne składniki więc ciasto musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńKapitalna nazwa :)
OdpowiedzUsuńobłędny przekładaniec!!!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie Beti!! ja to nie mam cierpliwości do takich cudów :)
OdpowiedzUsuńŚwietna nazwa :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPomyslowy ten Gargamel:)))
OdpowiedzUsuńNie ma jak przystojniak Gargamel na talerzu :))) aż chce się go schrupać :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Ciekawa nazwa. : )
OdpowiedzUsuńPrezentuje się świetnie!
Po prostu coś pysznego, zjedzony do ostatniego okruszka a przepis poszedł w świat:)
OdpowiedzUsuńciasto pyyyycha , najlepsze po 2-3 dniach .
OdpowiedzUsuńWczoraj upiekłam,bardzo dobre ciasto,dokładny przepis,wyszło identycznie jak na zdjęciu,polecam!
OdpowiedzUsuńGargamel wcale nie taki zły , nawet bardzo dobry :D na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuń