Piernik z drożdżami
Piernik, ale z drożdżami. Ciekawe połączenie, ciasto pyszne i efektowne. U mnie z 2 placków przekrojonych na pół. Masa z kaszą manną i dodatkowo podsmażone jabłka, przez co ciasto nie jest bardzo słodkie. Polecam :))
Składniki na 2 placki:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka sztucznego miodu płynnego
- 1 szklanka oleju
- 35 dkg. maki
- 10 dkg. drożdży
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżczki sody
Do miseczki dać pokruszone drożdże i dodać 4 łyżki cukru. Poczekać aż drożdże się rozpuszczą.Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek z białek ubić pianę. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać miód, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, rozpuszczone drożdże, szklankę oleju, na końcu ubitą pianę z białek, przyprawę do piernika i wszystko dokładnie wymiesza. Powstałą masę podzielić na 2 części i upiec 2 placki. Piec w temp. 180 stopni około 30-40 minut.
Po wystudzeniu placki przekroić na pół.
Masa:
- 1/2 litra mleka
- 4 - 5 łyżki kaszy manny
- cukier waniliowy
- 20 dkg.masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 kg. jabłek
- polewa czekoladowa
Mleko zagotować. Do gotującego się dodać kaszę mannę i na koniec cukier waniliowy, dobrze wymieszać, pogotować jeszcze z 2 minuty, zdjąć z ognia - pozostawić do ostygnięcia. W naczyniu utrzeć masło i cukier puder, dodać masę grysikową.
Ja do placka na masę dawałam jeszcze jabłka. Pokroić na ćwiartki, obrać ze skórki, wydrążyć środek. Do rondelka dać troszkę wody i jabłka. Można dodać ze 2 łyżki cukru jeśli ktoś lubi słodkie, lub jeśli jabłka są kwaśne. Jabłka gotować na małym ogniu, co jakiś czas podlewać wodą, żeby nie przywarły. Jak będą już miękki to zmiksować ( czasem jabłka są miękkie i już nie ma potrzeby). Pozostawić do wystudzenia.
Przełożyć: placek - masa - jabłka. Na wierzch można dać polewę czekoladową lub posypać cukrem pudrem :)
już dawno marzyło mi sie takie ciasto. Przepis zapisany, czeka w kolejce na zrobienie:0
OdpowiedzUsuńPolecam :) jest naprawdę pyszne :))Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTak, ja tez piekłam ten piernik i jest rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńa jaka duza blaszka, jutro bede piekla....
OdpowiedzUsuńBlaszka 24x38 :)
Usuńjest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńpieklam w ubieglym roku na swieta, w tym roku bedzie na sylwestra :)
Witam, mam zamiar upiec owe ciastko natomiast zdjęcie nie pokazuje tego co napisane, widać na zdjęciu, że placki są przełożone chyba jakimś ciemnym dżemem a potem jest krem i znowu placek. Czy może się mylę. Napewno ciasto jest przepyszne ale czy to to na zdjęciu? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak to jest to ciasto :-)
UsuńWitam czy na pewno do ciasta trzeba dodać 2 łyżki sody czy łyżeczki?
OdpowiedzUsuńWitam czy na pewno 2 łyżki sody, nie łyżeczki?
OdpowiedzUsuń2 łyżeczki ;-)
UsuńPięknie wyròsł ale niestety opadł po wyciągnięciu z piekarnika 🙍Dlaczego ?
OdpowiedzUsuńA był podzielony na dwa placki i osobno upieczone dwa? Tak jak jest w przepisie? U mnie nie opadły, więc nie znam przyczyny.
Usuńdziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńdziekuje za przepis
OdpowiedzUsuń