Kawa speciality, czym powinna wyróżniać się kawa najwyższej jakości?
#artykuł sponsorowany
Tyle się mówi o kawie trzeciej fali czy speciality coffee, jednak o co tyle
szumu? W dzisiejszym artykule wyjaśnimy Wam, na czym dokładnie polega ten
fenomen i dlaczego jest ona coraz częściej kupowana. Jeśli chcesz pić dobrą
kawę, to gorąco zachęcamy do przeczytania dalszej części materiału.
Czym
jest kawa speciality?
Kawa speciality to kawa najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowana,
hodowana w odpowiednich warunkach. Zanim ziarna zostaną uprażone,
najpierw są one starannie wyłonione, speciality coffee musi spełniać
wszystkie restrykcyjne normy jakościowe.
Kawę wysokiej jakości – speciality nazywamy jednorodną, czyli single origin,
co oznacza, że została ona zebrana nie tylko z konkretnego regionu,
ale także z jednej plantacji w danym roku. W sklepach najczęściej możemy kupić
mieszankę, w której możemy znaleźć nie tylko ziarna z różnych plantacji,
ale także różnych odmian. Produkty, które można kupić w supermarketach to
najczęściej mieszanki arabiki i robusty. Kawa speciality z dobrej palarni
jak Javacoffee jest starannie wyselekcjonowana, przygotowana pod konkretną
metodę parzenia. Różnice między kawami single origin a tymi z marketu
można by podsumować słowami: niebo a ziemia.
Co
wyróżnia kawę speciality?
By ziarna otrzymały miano speciality coffee, muszą one zostać
ocenione na min. 80 punktów SCA przez doświadczonych Q-graderów.
Ziarna nie mogą być ukruszone, kawa ta ma odpowiednią wielkość, wygląd, a nawet
smak, Q-graderzy dopuszczają do 5 defektów na 350 gramów produktów. Wysokiej
jakości kawa hodowana jest w konkretnych warunkach mikroklimatycznych, dzięki
czemu klient może wybrać, czy woli napój, który bardziej smakuje owocami, czy
może orzechami bądź czekoladą.
Jak już wspomnieliśmy, kawa speciality jest z jednego określonego
zbioru. Ziarna są świeżo zebrane, zanim jednak trafi ona w ręce
klienta, jest świeżo palona. W przypadku palarni, które prowadzą sprzedaż
internetową, jest ona wypalana tuż przed wysyłką zamówienia, by klient dostał
świeży towar.
Jak
smakuje dobra kawa speciality?
Kawa speciality single origin pochodzi z jednej, konkretnej plantacji,
dzięki czemu doświadczony kawosz wie, czego po danych ziarnach może się
spodziewać.
Zakłada się, że najłagodniejsze w smaku są kawy z Ameryki Południowej,
nutami orzechowymi charakteryzują się zaś ziarna z Ameryki Środkowej.
Kawy z Afryki są często owocowe, mają też nuty kwiatowe w sobie, z kolei te z
Azji słyną z goryczki. Region to jednak nie jest jedyny czynnik, który
wpływa na smak napoju, ważne jest także położenie plantacji (jak wysoko
znajduje się nad poziomem morza, czy są to tereny deszczowe, czy może
wilgotne).
Co więcej, smak napoju będzie się zmieniał w zależności od sposobu
wypalenia, jak i sposobu parzenia kawy. W ekspresie ciśnieniowym
najlepiej sprawdzają się ziarna ciemno palone, które dają bogate miękkie, pełne
wyrazistego smaku. Ziarna jasno palone wykorzystuje się natomiast przy metodach
przelewowych (drip, chemex), co pozwala uzyskać słodki, kwiatowy posmak.
Zdawać by się mogło, że kawa zawsze smakuje tak samo – gorzko i cierpko.
Wcale tak nie musi być. Warto spróbować wysoko gatunkowej kawy, by przekonać
się, że ma ona bogaty profil sensoryczny.
oj ja naprawdę rzadko piję kawę, nie lubię cerpkiego i gorzkiego smaku. Dobrze że nei zawsze musi taki smak być
OdpowiedzUsuńInteresujące
OdpowiedzUsuń