Kawa speciality, czym powinna wyróżniać się kawa najwyższej jakości?

 


#artykuł sponsorowany 

Tyle się mówi o kawie trzeciej fali czy speciality coffee, jednak o co tyle szumu? W dzisiejszym artykule wyjaśnimy Wam, na czym dokładnie polega ten fenomen i dlaczego jest ona coraz częściej kupowana. Jeśli chcesz pić dobrą kawę, to gorąco zachęcamy do przeczytania dalszej części materiału.

Czym jest kawa speciality?

Kawa speciality to kawa najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowana, hodowana w odpowiednich warunkach. Zanim ziarna zostaną uprażone, najpierw są one starannie wyłonione, speciality coffee musi spełniać wszystkie restrykcyjne normy jakościowe.

Kawę wysokiej jakości – speciality nazywamy jednorodną, czyli single origin, co oznacza, że została ona zebrana nie tylko z konkretnego regionu, ale także z jednej plantacji w danym roku. W sklepach najczęściej możemy kupić mieszankę,  w której możemy znaleźć nie tylko ziarna z różnych plantacji, ale także różnych odmian. Produkty, które można kupić w supermarketach to najczęściej mieszanki arabiki i robusty. Kawa speciality z dobrej palarni jak Javacoffee jest starannie wyselekcjonowana, przygotowana pod konkretną metodę parzenia. Różnice między kawami single origin a tymi z marketu można by podsumować słowami: niebo a ziemia.

Co wyróżnia kawę speciality?

By ziarna otrzymały miano speciality coffee, muszą one zostać ocenione na min. 80 punktów SCA przez doświadczonych Q-graderów. Ziarna nie mogą być ukruszone, kawa ta ma odpowiednią wielkość, wygląd, a nawet smak, Q-graderzy dopuszczają do 5 defektów na 350 gramów produktów. Wysokiej jakości kawa hodowana jest w konkretnych warunkach mikroklimatycznych, dzięki czemu klient może wybrać, czy woli napój, który bardziej smakuje owocami, czy może orzechami bądź czekoladą.

Jak już wspomnieliśmy, kawa speciality jest z jednego określonego zbioru. Ziarna są świeżo zebrane, zanim jednak trafi ona w ręce klienta, jest świeżo palona. W przypadku palarni, które prowadzą sprzedaż internetową, jest ona wypalana tuż przed wysyłką zamówienia, by klient dostał świeży towar.

Jak smakuje dobra kawa speciality?

Kawa speciality single origin pochodzi z jednej, konkretnej plantacji, dzięki czemu doświadczony kawosz wie, czego po danych ziarnach może się spodziewać.

Zakłada się, że najłagodniejsze w smaku są kawy z Ameryki Południowej, nutami orzechowymi charakteryzują się zaś ziarna z Ameryki Środkowej. Kawy z Afryki są często owocowe, mają też nuty kwiatowe w sobie, z kolei te z Azji słyną z goryczki. Region to jednak nie jest jedyny czynnik, który wpływa na smak napoju, ważne jest także położenie plantacji (jak wysoko znajduje się nad poziomem morza, czy są to tereny deszczowe, czy może wilgotne).

Co więcej, smak napoju będzie się zmieniał w zależności od sposobu wypalenia, jak i sposobu parzenia kawy. W ekspresie ciśnieniowym najlepiej sprawdzają się ziarna ciemno palone, które dają bogate miękkie, pełne wyrazistego smaku. Ziarna jasno palone wykorzystuje się natomiast przy metodach przelewowych (drip, chemex), co pozwala uzyskać słodki, kwiatowy posmak.

Zdawać by się mogło, że kawa zawsze smakuje tak samo – gorzko i cierpko. Wcale tak nie musi być. Warto spróbować wysoko gatunkowej kawy, by przekonać się, że ma ona bogaty profil sensoryczny.


2 komentarze:

  1. oj ja naprawdę rzadko piję kawę, nie lubię cerpkiego i gorzkiego smaku. Dobrze że nei zawsze musi taki smak być

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger