Oleje smakowe – do jakich dań pasują?
#artykuł sponsorowany
Olej to jeden z podstawowych produktów w każdej kuchni. Jest niezbędny
zarówno wtedy, gdy chcemy usmażyć mięso, jak i zrobić zapiekankę czy sałatkę
warzywną. Ale dla podkreślenia smaku dań warto zastąpić klasyczny olej tym w
wersji smakowej. Jeżeli zastanawiasz się, jakie są smaki oleju i do jakich
potraw pasują, to przygotowaliśmy krótkie kompendium wiedzy.
Do
jakich potraw najlepiej pasują oleje smakowe?
W ofercie marki Vertego znajdują się oleje klasyczne oraz smakowe. W
zależności od preferencji, można wybrać bardziej delikatne, ziołowe produkty,
jak i takie, które nadadzą potrawie ostrości za sprawą papryczki chili. Można
je łączyć z wieloma daniami na zimno oraz takimi, które wymagają obróbki
cieplnej. Przedstawiamy najlepsze połączenia, dzięki którym dania będą znikały
z talerzy w mgnieniu oka.
Oleje w wersji smakowej są coraz bardziej popularne, a jest to zasługa tego,
że prostym sposobem dodają daniom aromatu i wyrazistości. Trzeba tylko zgłębić
tajniki idealnego połączenia. Można stosować się do sprawdzonych przepisów, ale
polecamy też wybrać oleje smakowe
Vertego w zestawie, a następnie eksperymentować w kuchni z różnymi smakami
i połączeniami... Sięgając po olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia o smaku
bazylii, można dodawać go do sałatek warzywnych, sosów, dipów, a także do
tostów z pomidorami i bazylią. Olej rozmarynowy doskonale sprawdzi się do marynat
mięs, owoców morza czy do smażenia kotletów mielonych. Jeżeli chodzi o oleje
czosnkowe, to one bez dwóch zdań królują w kuchni włoskiej i wyśmienicie
smakują z makaronami. Niektórzy nie wyobrażają sobie też pizzy bez oliwy
czosnkowej. W szybkiej wersji można podawać ją jako przystawkę wraz z bagietką
lub ciabatą. Gwarantujemy, że prostota również może okazać się rajem dla
podniebienia. Ostatni z olejów smakowych, który jest godny polecenia, to olej z
papryczką chili. Z uwagi na to, że jest pikantny, to będzie stanowił idealne
połączenie z rozgrzewającymi zupami krem, zupą meksykańską, carpaccio,
grillowanym mięsem oraz pieczonymi warzywami. Wielbiciele ostrzejszych smaków
mogą wybierać ten olej do marynowania mięs.
Smakowe
oleje w sprayu – dlaczego warto po nie sięgnąć?
Sztuka gotowania polega na tym, żeby było nie tylko smacznie, ale też i
zdrowo. Wybierając oleje smakowe w sprayu sygnowane marką
Vertego, zapewnione jest jedno i drugie. Oleje w sprayu to prawdziwy fenomen,
ponieważ dzięki takiemu dozowaniu produktu, potrawy potrafią zawierać aż
dziesięciokrotnie mniej kalorii. Tak znaczne obniżenie kaloryczności sprawia,
że smakowe oleje w sprayu są nieocenione dla wszystkich tych, którzy dbają o
zdrową dietę. A to dlatego, że spray pozwala na użycie minimalnej ilości oleju,
jaki jest potrzebny do smażenia czy pieczenia. Mimo to aromat oleju smakowego
przedostanie się do potrawy i podbije jej walory smakowe.
Wszystkie oleje rzepakowe smakowe dostępne na https://vertego.pl/, to bogate źródło cennych
kwasów Omega–3 oraz witaminy K i E. Idealnie nadają się do sałatek, smażenia,
jak i pieczenia. Niezastąpione w każdej kuchni!
Ciekawe. :)
OdpowiedzUsuń