Oliwa z oliwek extra virgin - co to znaczy?
Oliwa z oliwek extra virgin to fraza która pojawia się bardzo często w kontekście oliwy z oliwek dostępnej w sklepach czy to tradycyjnych czy internetowych. Co oznacza ta nazwa?
Oliwa z oliwek virgin
Oliwa z oliwek, to oczywiście olej tłoczony z owoców drzewa oliwnego. Tłoczenie oleju może się odbywać w różny sposób, przeważnie oliwki poddawane są różnym procesom zarówno chemicznym jak i fizycznym, oprócz samego tłoczenia. Również samo tłoczenie oliwy może się odbywać więcej niż raz z tych samych owoców, z odpowiednią obróbkę, np. cieplną pomiędzy tłoczeniami. To czy dana oliwa, czyli olej z oliwek będzie mógł być określany jako virgin, zależy od tego czy jest to produkt pochodzący z pierwszego tłoczenia oliwek, na zimno. Z kolei aby oliwa mogła nosić miano extra virgin, musi to być olej oliwkowy o kwasowości poniżej 0,8.
Hiszpańska oliwa z oliwek extra virgin
Oliwa z oliwek produkowana jest w całym basenie Morza Śródziemnego. Oliwa z każdego kraju, a nawet regionu ma nieco inne właściwości, ze względu na różnicę w warunkach podłoża czy klimatu. Jednym z popularniejszych w Polsce kierunków importu dobrej jakościowo oliwy z oliwek jest Hiszpania. Kraj o długiej tradycji w produkcji oleju z oliwek, w wersji z pierwszego tłoczenia, jak i o niższej jakości, do innych zastosowań. W obrębie samej Hiszpanii większość oliwy wytwarzana jest w Andaluzji, która skupia około 60% procent producentów oliwy. Ale gaje oliwne znajdziemy też w innych rejonach kraju, jak: Kastylia La Mancha, Katalonia czy Aragonia, w mniejszym stopniu gaje oliwne obecne są również w innych rejonach Hiszpanii. Importerem wysokiej jakości oliwy z oliwek extra virgin z regionu Sierra de Cazorla jest firma Premium Food Selection.
Oliwa extra virgin - zastosowanie
Oliwa extra virgin jest oliwą najwyższej jakości, również ze względu na swoje właściwości zdrowotne, ale nie jest to oliwa uniwersalna. Najlepiej sprawdzi się serwowana na w daniach przyrządzanych bez obróbki termicznej, na zimno, jak różnego rodzaju sałatki. W takiej postaci zachowa wszystkie swoje niesamowite właściwości i składniki odżywcze. Do przygotowywania potraw smażonych możemy użyć oliwy niższej jakości.
Warto takie rzeczy wiedzieć:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam oliwę
OdpowiedzUsuńCzęsto używam taką oliwę, np. do polania spaghetti (o sałatkach wszelakich już nie mówiąc) :)
OdpowiedzUsuń