Orzechowa szarlotka z budyniową pianką
Dzień dobry :-) U mnie ostatnio coś familia ma ciągle ochotę na szarlotki. Tym razem zrobiliśmy taką z ciastem orzechowym i ulubioną budyniową pianką. Szarlotka jak zwykle zniknęła szybciutko. Polecam i miłego weekendu Wam życzę.
Składniki na ciasto orzechowe:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- 5 jajek
- 70 g orzechów włoskich
- 2 - 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
Budyniowa pianka:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 400 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 budynie waniliowe po 40 g każdy (bez cukru)
Dodatkowo:
- ok. 2 kg jabłek
- cynamon
Ciasto:
1. Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczeni i zmielone orzechy. Mieszamy.
2. Dodajemy zimne pokrojone masło i siekamy nożem. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do ciasta plus śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto.
3. Ciasto dzielimy na dwie części (70/30). Mniejszą część owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na tarce o dużych oczkach ścieramy ciasto. Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki.
Jabłka:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok i wykładamy na ciasto, posypujemy cynamonem.
Budyniowa pianka:
Białka ubijamy ze szczyptą soli, jak piana będzie sztywna, dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy.
Jak cukier się rozpuści a białka będą szkliste to dodajemy śmietaną, którą mieszamy z proszkiem budyniowym.
Tak przygotowaną piankę wykładamy na jabłka. Na piankę ścieramy na tarce drugą część ciasta.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 50 - 60 minut. Możemy podawać ciepłe np. z gałką lodów.
Smacznego :-)
smakowita szarlotka!
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto <3!
OdpowiedzUsuńPysznie prezentuje się to ciasto :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ta budyniowa pianka do mnie przemawia. Bedę musiała spróbowac zrobić te ciasto
OdpowiedzUsuńuwielbiam szarlotkę ;)
OdpowiedzUsuńPyszna szarlotka na weekend. :)
OdpowiedzUsuńZ orzechami jeszcze nie robiłam.
Świetne połaczenie jabłek i orzechów!
OdpowiedzUsuńDo mnie też przemawia;) Jak tylko przeczytałam "orzechowa szarlotka", to już pomyślałam, że muszę ją spróbować:)
OdpowiedzUsuńDo mnie też przemawia;) Jak tylko przeczytałam "orzechowa szarlotka", to już pomyślałam, że muszę ją spróbować:)
OdpowiedzUsuń