Zioła i przyprawy dobre dla zdrowia

 


Zioła i przyprawy od lat stosowane w kuchni poza właściwościami wydobywającymi aromat przygotowywanych przez nas potraw wykazują również szereg właściwości prozdrowotnych. O tym jakie zioła warto trzymać na kuchennym parapecie oraz jakie akcesoria ułatwią nam ich uprawę dowiesz się z poniższego materiału.

 

Zioła i przyprawy dobre na wszystko!

Zalety stosowania ziół tworzą długą listę. Wspomagają układ odpornościowy, trawienny, przyspieszają metabolizm oraz przeciwdziałają nowotworom. Poniżej znajdziesz listę 10 najpopularniejszych ziół, które naturalnie wspierają nasz organizm.

Pieprz czarny

Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i wzmacnia układ odpornościowy. Dzięki silnemu aromatowi pomaga udrażniać drogi oddechowe, z kolei zawarta w nim piperyna wykazuje właściwości wykrztuśne. Przygotowana na bazie pieprzu nalewka - pieprzówka - pomaga w problemach żołądkowych.

Czosnek

Nazywany naturalnym antybiotykiem posiada właściwości antygrzybiczne i przeciwzapalne. Dzięki dużej zawartości witamin z grupy B i C oraz żelaza, magnezu i potasu wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, istotne w profilaktyce nowotworowej.

Cebula

Wzmacnia serce, działa antybakteryjnie i antynowotworowo. Posiada wysokie stężenie witamin z grupy A, B i C a także żelaza i wapnia.

Pietruszka

Jej korzeń polecany jest na dolegliwości reumatyczne i w stanach zapalnych pęcherza. Natka dzięki dużej zawartości witamin z grupy A i C oraz żelaza oczyszcza organizm z toksyn i wspiera walkę z anemią.

Majeranek

Wspomaga trawienie i zapobiega wzdęciom. Polecany przy infekcjach, bólach zatok, kaszlu i katarze. Sprawdzi się również w problemach żołądkowych.

Oregano

Obniża ciśnienie krwi, dobrze wpływa na układ oddechowy. Wspiera działanie żołądka, jelit i wątroby. Wspomaga organizm w oczyszczeniu z toksyn. Wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.

Imbir

Posiada szerokie właściwości przeciwbólowe (łagodząc m.in. bóle miesiączkowe) oraz mdłości. Działa odtruwająco, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Wykazuje właściwości rozgrzewające a zawarta w korzeniu gingerola stanowiąca silny antyoksydant wspiera utrzymanie właściwego poziomu LDL (tzw. złego cholesterolu). 

Bazylia

Wzmacnia żołądek i przeciwdziała jego rozstrojowi oraz niestrawności. Łagodzi wzdęcia i wykazuje działanie rozkurczowe. Łagodzi stres i pobudza krążenie. Łagodzi także nudności i wymioty.

Mięta

Wspomaga trawienie, łagodzi wzdęcia i wspomaga pracę wątroby. Korzystnie wpływa na drogi oddechowe oraz działa antywirusowo. Posiada właściwości rozkurczowe. Wspomaga zdrowy sen. Polecana także przy biegunkach i po spożyciu zbyt dużej ilości alkoholu.

Cynamon

Wykazuje działanie uspokajające. Poprawia ukrwienie mózgu wpływając korzystnie na pamięć i koncentrację. Działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Wspomaga pracę nerek oraz przyspiesza przemianę materii.

Kuchnia pachnąca świeżymi ziołami i przyprawami

Jeśli marzysz, aby w Twojej kuchni zagościły świeże zioła i przyprawy jednak nie masz pomysłu jak o nie zadbać, postaw na sprawdzone akcesoria do ziół i przypraw ze sklepu Fabryka Form: doniczki na zioła lub inteligentne mini ogródki, z których będziesz mógł tuż przed przyrządzeniem potraw ściąć zioła i przyprawy. Pomocne w tym celu okażą się nożyce do ziół, siekacze lub moździerze kuchenne.

 


2 komentarze:

  1. Nie wyobrażam sobie kuchni bez ziół, chociaż do roślin nie mam ręki i niestety często muszę je wymieniać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Love herbs and spices always, I love some much basil!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger