Zioła i przyprawy dobre dla zdrowia
Zioła
i przyprawy od lat stosowane w kuchni poza właściwościami wydobywającymi aromat
przygotowywanych przez nas potraw wykazują również szereg właściwości
prozdrowotnych. O tym jakie zioła warto trzymać na kuchennym parapecie oraz
jakie akcesoria ułatwią nam ich uprawę dowiesz się z poniższego materiału.
Zioła i przyprawy dobre na wszystko!
Zalety stosowania ziół tworzą długą listę.
Wspomagają układ odpornościowy, trawienny, przyspieszają metabolizm oraz
przeciwdziałają nowotworom. Poniżej znajdziesz listę 10 najpopularniejszych
ziół, które naturalnie wspierają nasz organizm.
Pieprz czarny
Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i
wzmacnia układ odpornościowy. Dzięki silnemu aromatowi pomaga udrażniać drogi
oddechowe, z kolei zawarta w nim piperyna wykazuje właściwości wykrztuśne.
Przygotowana na bazie pieprzu nalewka - pieprzówka - pomaga w problemach
żołądkowych.
Czosnek
Nazywany naturalnym antybiotykiem posiada
właściwości antygrzybiczne i przeciwzapalne. Dzięki dużej zawartości witamin z
grupy B i C oraz żelaza, magnezu i potasu wykazuje silne działanie
antyoksydacyjne, istotne w profilaktyce nowotworowej.
Cebula
Wzmacnia serce, działa antybakteryjnie i
antynowotworowo. Posiada wysokie stężenie witamin z grupy A, B i C a także
żelaza i wapnia.
Pietruszka
Jej korzeń polecany jest na dolegliwości
reumatyczne i w stanach zapalnych pęcherza. Natka dzięki dużej zawartości
witamin z grupy A i C oraz żelaza oczyszcza organizm z toksyn i wspiera walkę z
anemią.
Majeranek
Wspomaga trawienie i zapobiega wzdęciom.
Polecany przy infekcjach, bólach zatok, kaszlu i katarze. Sprawdzi się również
w problemach żołądkowych.
Oregano
Obniża ciśnienie krwi, dobrze wpływa na
układ oddechowy. Wspiera działanie żołądka, jelit i wątroby. Wspomaga organizm
w oczyszczeniu z toksyn. Wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
Imbir
Posiada szerokie właściwości przeciwbólowe
(łagodząc m.in. bóle miesiączkowe) oraz mdłości. Działa odtruwająco,
przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Wykazuje właściwości rozgrzewające a
zawarta w korzeniu gingerola stanowiąca silny antyoksydant wspiera utrzymanie
właściwego poziomu LDL (tzw. złego cholesterolu).
Bazylia
Wzmacnia żołądek i przeciwdziała jego
rozstrojowi oraz niestrawności. Łagodzi wzdęcia i wykazuje działanie
rozkurczowe. Łagodzi stres i pobudza krążenie. Łagodzi także nudności i
wymioty.
Mięta
Wspomaga trawienie, łagodzi wzdęcia i
wspomaga pracę wątroby. Korzystnie wpływa na drogi oddechowe oraz działa
antywirusowo. Posiada właściwości rozkurczowe. Wspomaga zdrowy sen. Polecana
także przy biegunkach i po spożyciu zbyt dużej ilości alkoholu.
Cynamon
Wykazuje działanie uspokajające. Poprawia
ukrwienie mózgu wpływając korzystnie na pamięć i koncentrację. Działa
przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Wspomaga pracę nerek oraz przyspiesza
przemianę materii.
Kuchnia pachnąca świeżymi ziołami i
przyprawami
Jeśli marzysz, aby w Twojej kuchni
zagościły świeże zioła i przyprawy jednak nie masz pomysłu jak o nie zadbać,
postaw na sprawdzone akcesoria
do ziół i przypraw ze sklepu Fabryka Form: doniczki na zioła lub
inteligentne mini ogródki, z których będziesz mógł tuż przed
przyrządzeniem potraw ściąć zioła i przyprawy. Pomocne w tym celu okażą się
nożyce do ziół, siekacze lub moździerze kuchenne.
Nie wyobrażam sobie kuchni bez ziół, chociaż do roślin nie mam ręki i niestety często muszę je wymieniać :)
OdpowiedzUsuńLove herbs and spices always, I love some much basil!!
OdpowiedzUsuń