Zapiekanka makaronowa z klopsikami i szparagami

 


Dzień dobry :-) Tym razem kolejna propozycja ze szparagami. Zapiekanka makaronowa z klopsikami i szparagami właśnie. Do tego koperek i sos ze słodkiej śmietanki i startej mozzarelli. Zapiekanka wyszła pyszna, wszyscy zjedli ze smakiem. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki na 4 porcje:
  • pęczek szparagów
  • makaron
  • 1 cukinia
  • pęczek szczypiorku
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki do sosów
  • około 100 g startej mozzarelli

Klopsiki:
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 3 - 4 łyżki bułki tartej 
  • sól
  • pieprz

1. Makaron gotujemy al'dente. Składniki na klopsiki przekładamy do miski, zagniatamy rękami i formujemy małe kuleczki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju.
2. Szparagi myjemy, odkrawamy twarde końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Ja je podsmażyłam na oleju około 5 - 7 minut. Cukinię kroimy w ćwiartki, koperek siekamy. 
3. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy makaron, cukinię i szparagi. Mieszamy. Klopsiki rozkładamy wciskając w makaron. Całość polewamy sosem: do miseczki dajemy śmietankę, koperek, starty ser, doprawiamy solą i pieprzem.
4. Zapiekamy w 180 stopniach około 30 minut. Smacznego :-)





11 komentarzy:

  1. pycha obiadek! szparagi i u mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ubóstwem szparagi . Super przepis zrobię ale bez mięsa 🤗

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zapiekanki makaronowe, chętnie spróbuję i tej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie wygląda, a zapiekanki makaronowe u mnie lubią wszyscy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna propozycja na wiosenny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy miks! Ale wszystko, co ma mozzarellę, z definicji jest dobre więc wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie :) Uwielbiam takie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie zapiekanki. Zapiszę sobie przepis i może za tydzień zrobię, bo teraz już jadłospis ułozony :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger