Szaszłyki z kurczaka w marynacie musztardowo - miodowej
Dzień dobry :-) Sezon grillowy w pełni, trzeba korzystać póki pogoda dopisuje. U nas przez weekend średnia była niestety. Ja mam dla Was dziś przepis na szaszłyki z kurczaka w marynacie musztardowo - miodowej. Wychodzą super, do tego sałatka lub inne ulubione dodatki. Do przygotowania marynaty użyłam Musztardy Horice z serii grill festiwal od Devely :-) Miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki na 4 porcje:
- 2 - 3 filety z kurczaka
- 2 łyżki musztardy Horice Develey
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- patyczki do szaszłyków
1. Kilka godzin wcześniej, albo najlepiej dzień wcześniej filety z kurczaka kroimy w paski. Do miski dajemy wszystkie składniki marynaty, mieszamy, dodajemy pokrojonego kurczaka i mieszamy, żeby każdy kawałek był w marynacie. Miskę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
2. Na drugi dzień paski kurczaka nabijamy na patyczki i grillujemy. Takie szaszłyki możemy upiec również w piekarniku. Pieczemy wtedy w 200 stopniach około 25 minut. Podajemy z sałatką i ulubionymi dodatkami :-) Smacznego :-)
Chciałam Wam przy okazji pokazać również produkty, które wchodzą do serii Grill Festiwal :-) Mamy tutaj trzy musztardy i trzy sosy. Smaki ciekawe, nam bardzo przypadł do gustu sos z dodatkiem mango :-) Użyłam go do hamburgerów. Smakuje wybornie. Idealny do wszystkiego. W ofercie znajdziemy: sos pieprzowy 3x pepper (lekko pikantny), sos BBQ Wild Bull (ostry), oraz sos mango w stylu indyjskim (łagodny). Są też musztardy: musztarda piri - piri (ostra), musztarda sarepska (średnio - ostra) i musztarda horice (słodko - ostra) nasza ulubiona :-)
to musi smakować super!
OdpowiedzUsuńRazem z chłopakiem uwielbiamy tego typu sosy. Chętnie wypróbuje twoj przepis i kupie 🌺
OdpowiedzUsuńta marynata to prawdziwy hit! takie proste a takie smaczne..
OdpowiedzUsuńO gdyby Mój Ukochany zobaczył te smakowite szaszłyki i tyle sosów, to by oszalał. On to zawsze wszędzie musi mieć tego typu sos. :)
OdpowiedzUsuńFajna ta marynata
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła takiego szaszłyka :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Szaszłyki! Dawno nie robiłam. Dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno są pyszne ��
OdpowiedzUsuńSezon grillowy w pełni, więc warto spróbować nowych marynat :)
OdpowiedzUsuńPomysł na szaszłyki nieziemski! Na pewno skorzystam przy najbliższej okazji. Wydaje się bardzo prosty, a jedzenie wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mięso w takiej marynacie. Szaszłyki wyszły piękne. Świetne produkty.
OdpowiedzUsuńLove this Beata ! Looks wonderful!!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :) Zapisuję przepis, bo za niedługo czeka mnie u wujka urodzinowy grill :)
OdpowiedzUsuńJuż parę lat nie jadłam szaszłyków :)
OdpowiedzUsuń