Ekspresowe rogaliki na wodzie gazowanej

 


Dzień dobry :-) Rogaliki z marmoladą lubi chyba każdy. U nas znikają szybciutko i zawsze robię od razu podwójną porcję. Tym razem znalazłam przepis (klik) na takie ekspresowe, z dosłownie trzech składników, no z marmoladą czterech. Rogaliki wychodzą pyszne, kruche i bardzo smaczne. Radzę od razu zrobić z podwójnych składników, bo znikają równie szybko, jak się je robi :-) Miłego poniedziałku :-)

Składniki na około 24 szt:
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki z górką mąki pszennej typ 450

Dodatkowo:
  • marmolada
  • cukier puder do posypania

1. W misce mieszamy rózgą wodę z olejem. Mąkę przesiewamy i dodajemy do wody i oleju, mieszamy łyżką. 
2. Teraz nasze ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. 
3. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
4. Po tym czasie przekrawamy go na dwie połowy. Stolnicę oprószamy mąką. Pierwszą połowę ciasta musimy rozwałkować na okrąg o grubości około 5 mm. Ciasto możemy posmarować marmoladą zostawiając około 1 cm nie posmarowany i pociąć na małę trójkąty, lub tak jak mi się lepiej robiło, najpierw pokroiłam ciasto na małe trójkąty, następnie łyżeczką nabierałam porcje marmolady, nakładałam na szerszą część trójkąta i zawijałam rogaliki. Tak samo robimy z dugą połową ciasta.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej rogaliki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (góra - dół) i pieczemy około 30 minut do zarumienienia się rogalików. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)







14 komentarzy:

  1. Ojej, mega proste! Zarówno jeśli chodzi o przygotowanie jak i składniki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :) Apetyczne wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności ;) Apetycznie wyglądają 😋

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :) Apetyczne wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  5. będę musiała wypróbować ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie rogaliki najlepsze, dzięki za przepis ❤

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają świetnie :) Ja ostatnio non stop robię rogaliki z twarogu, mąki i masła, a do środka daję czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam serdecznie ♡
    Super! Tak nie wiele składników potrzeba by wyczarować smakołyki :) A jeżeli chodzi o słodkości, to jestem jak najbardziej za! U mnie znikają w niebywałym tempie :D Koniecznie musze spróbować :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ dokładne zgrabne rogaliki Tobie wyszły! Bardzo lubię tego typu słodkie wypieki, ale nigdy sama ich nie robiłam. Wiele słyszałam na temat ciasta na wodzie gazowanej, ale nigdy jej nigdzie nie dodawałam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale łatwy przepis, będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jejku... nigdy nie czytałam tak prostego przepisu na rogaliki :)
    Choć dzisiaj upiekłam chlebek bananowy, więc mam na jakiś czas zapas słodkości to pokuszę się jutro o kolejny wypiek - ZDECYDOWANIE!
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj, zjadłabym takie rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super, muszę wypróbować przepis .

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie kupuję wody w butelkach. Na niegazowanej też wyjdą? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger