Ekspresowe rogaliki na wodzie gazowanej
Dzień dobry :-) Rogaliki z marmoladą lubi chyba każdy. U nas znikają szybciutko i zawsze robię od razu podwójną porcję. Tym razem znalazłam przepis (klik) na takie ekspresowe, z dosłownie trzech składników, no z marmoladą czterech. Rogaliki wychodzą pyszne, kruche i bardzo smaczne. Radzę od razu zrobić z podwójnych składników, bo znikają równie szybko, jak się je robi :-) Miłego poniedziałku :-)
Składniki na około 24 szt:
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki z górką mąki pszennej typ 450
Dodatkowo:
- marmolada
- cukier puder do posypania
1. W misce mieszamy rózgą wodę z olejem. Mąkę przesiewamy i dodajemy do wody i oleju, mieszamy łyżką.
2. Teraz nasze ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto.
3. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
4. Po tym czasie przekrawamy go na dwie połowy. Stolnicę oprószamy mąką. Pierwszą połowę ciasta musimy rozwałkować na okrąg o grubości około 5 mm. Ciasto możemy posmarować marmoladą zostawiając około 1 cm nie posmarowany i pociąć na małę trójkąty, lub tak jak mi się lepiej robiło, najpierw pokroiłam ciasto na małe trójkąty, następnie łyżeczką nabierałam porcje marmolady, nakładałam na szerszą część trójkąta i zawijałam rogaliki. Tak samo robimy z dugą połową ciasta.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej rogaliki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (góra - dół) i pieczemy około 30 minut do zarumienienia się rogalików. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)
Ojej, mega proste! Zarówno jeśli chodzi o przygotowanie jak i składniki!
OdpowiedzUsuńPyszności :) Apetyczne wyglądają
OdpowiedzUsuńPyszności ;) Apetycznie wyglądają 😋
OdpowiedzUsuńPyszności :) Apetyczne wyglądają
OdpowiedzUsuńbędę musiała wypróbować ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńTakie rogaliki najlepsze, dzięki za przepis ❤
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie :) Ja ostatnio non stop robię rogaliki z twarogu, mąki i masła, a do środka daję czekoladę :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńSuper! Tak nie wiele składników potrzeba by wyczarować smakołyki :) A jeżeli chodzi o słodkości, to jestem jak najbardziej za! U mnie znikają w niebywałym tempie :D Koniecznie musze spróbować :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Ależ dokładne zgrabne rogaliki Tobie wyszły! Bardzo lubię tego typu słodkie wypieki, ale nigdy sama ich nie robiłam. Wiele słyszałam na temat ciasta na wodzie gazowanej, ale nigdy jej nigdzie nie dodawałam.
OdpowiedzUsuńAle łatwy przepis, będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńJejku... nigdy nie czytałam tak prostego przepisu na rogaliki :)
OdpowiedzUsuńChoć dzisiaj upiekłam chlebek bananowy, więc mam na jakiś czas zapas słodkości to pokuszę się jutro o kolejny wypiek - ZDECYDOWANIE!
Pozdrawiam serdecznie.
Oj, zjadłabym takie rogaliki :)
OdpowiedzUsuńSuper, muszę wypróbować przepis .
OdpowiedzUsuńNie kupuję wody w butelkach. Na niegazowanej też wyjdą? :)
OdpowiedzUsuń