Ciasto Hucułka vel Hukzulka
Dzień dobry :-) Dziś przepis na pyszne ciasto Hucułka. Ciasto pyszne, mamy tu kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki, który przełamuje słodycz masy z kajmakiem. Robi się go sprawnie i nie jest trudne. Pieczemy dwa ciasta kruche razem z dżemem,orzechami włoskimi i bezą. Robimy masę i ciasto przekładamy. Gotowe, a smak powiem Wam, że jak dla mnie rewelacyjny :-) Masa to masa krówkowa połączona z masłem, ja zamiast masła dodałam serek mascarpone i nie dawałam dwóch puszek masy krówkowej tylko jedną. Z dwóch dla mnie byłoby zdecydowanie za słodko :-) Polecam i miłego dnia życzę :-)
Blaszka 23x33 cm
Będziemy potrzebować dwie takie same blaszki.
Składniki ciasto kruche:
- 500 g mąki
- 200 g miękkiego masła
- 6 żółtek
- 2 łyżki cukru pudru
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (380 gram)
- 1 kisiel u mnie owoce leśne
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 garście orzechów włoskich
Masa:
- 250 g serka mascarpone
- 1 puszka 400 g masy krówkowej
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczeni i cukier. Mieszamy. Dodajemy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części i z każdej odcinamy jeszcze około 1/5 i te mniejsze części wkładamy do zamrażarki.
2. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Każdą większą porcję ciasta rozwałkowujemy, przekładamy do blaszek wyłożonych papierem. Obie formy z ciastem wkładamy do lodówki.
3. W tym czasie orzechy włoskie siekamy na drobniejsze kawałki, oraz ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy kisiel. Białka żeby były dobrze ubite musimy dość długo ubijać. U mnie było to jakieś 8-10 minut.Jeśli ciasta będziecie piec osobno, to lepiej podzielić białka na pół tzn. najpierw ubić 3 i dodać połowę kisielu, następnie ubić kolejne 3 na drugie ciasto i upiec kolejne ciasto. Ja tak robiłam.
4. Na pierwsze schłodzone ciasto rozsmarowujemy połowę dżemy, następnie dżem posypujemy 1/2 połową orzechów, dajemy ubitą pianę z 3 białek (chyba że pieczemy oba ciasta na raz wtedy rozkładamy pianę z 6 białek na dwa placki), na pianę ścieramy jedno ciasto, które wyjmujemy z zamrażalnika. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Tak samo robimy z drugim ciastem. Ciasta schładzamy.
Krem:
1. Do misy miksera dajemy serek mascarpone, dodajemy masę krówkową i ubijamy do połączenia się składników.
Gotową masę wykładamy na jedno nasze ciasto, przykrywamy drugim i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Ciasto z dnia na dzień robi się coraz lepsze :-)
O luuudzie..jak to niesamowicie apetycznie wygląda. Idealne ciacho do kawki :)
OdpowiedzUsuńJak pięknie wyglada ;)
OdpowiedzUsuńoj, dziś to mi trzeba takiego ciacha!
OdpowiedzUsuńWeź nie kuś...;) a na serio to zapisuję przepis, na jakieś rodzinne spotkanie jak znalazł!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Wyglada przepięknie i bogato- pewnie wystarczy mały kawałeczek, aby się nim nasycić :-)
OdpowiedzUsuńfajna nazwa a wyglad powalajacy! az chce sie jesc :)
OdpowiedzUsuńCiasto na wypasie :)
OdpowiedzUsuńNie wiem, czy i po odjęciu jednej masy nie byłoby za słodko. Jakoś masy krówkowe dla mnie są zdecydowanie za słodkie :P
OdpowiedzUsuńWow <3 Pycha.
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda! Ja niestety kompletnie nie mam talentu do pieczenia :/
OdpowiedzUsuńO, jeszcze nie jadłam :). Wygląda ładnie, choć o bardzo leciutkim kolorze.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę pokazać ten przepis mojej mamie. Ona nim będzie na pewno zachwycona ;)
OdpowiedzUsuńThat cake look so delicious. Thank you for sharing recipe.
OdpowiedzUsuńNew Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2020/01/carolina-herrera-good-girl-eau-de-parfum_25.html
Wygląda ciekawie ♥
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie. Pierwszy raz widzę takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda to ciacho!
OdpowiedzUsuńKochana, nie obraziłabym się na takie ciasto, szukam kogoś kto wpadnie i takie przygotuje ;) Suoer jest
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie :) Ja w tym roku bede miala dla mojego meza tort w prezencie na walentynki. Co prawda kupiony, ale wazne, ze cos slodkiego i ze sie ucieszy z takiego prezentu :D
OdpowiedzUsuńJest naprawdę bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń