Ciasto Hucułka vel Hukzulka



Dzień dobry :-) Dziś przepis na pyszne ciasto Hucułka. Ciasto pyszne, mamy tu kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki, który przełamuje słodycz masy z kajmakiem. Robi się go sprawnie i nie jest trudne. Pieczemy dwa ciasta kruche razem z dżemem,orzechami włoskimi i bezą. Robimy masę i ciasto przekładamy. Gotowe, a smak powiem Wam, że jak dla mnie rewelacyjny :-) Masa to masa krówkowa połączona z masłem, ja zamiast masła dodałam serek mascarpone i nie dawałam dwóch puszek masy krówkowej tylko jedną. Z dwóch dla mnie byłoby zdecydowanie za słodko :-) Polecam i miłego dnia życzę :-)

Blaszka 23x33 cm
Będziemy potrzebować dwie takie same blaszki.

Składniki ciasto kruche:

  • 500 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (380 gram)
  • 1 kisiel u mnie owoce leśne
  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 garście orzechów włoskich


Masa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka 400 g masy krówkowej


1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczeni i cukier. Mieszamy. Dodajemy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części i z każdej odcinamy jeszcze około 1/5 i te mniejsze części wkładamy do zamrażarki.
2. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Każdą większą porcję ciasta rozwałkowujemy, przekładamy do blaszek wyłożonych papierem. Obie formy z ciastem wkładamy do lodówki.
3. W tym czasie orzechy włoskie siekamy na drobniejsze kawałki, oraz ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy kisiel. Białka żeby były dobrze ubite musimy dość długo ubijać. U mnie było to jakieś 8-10 minut.Jeśli ciasta będziecie piec osobno, to lepiej podzielić białka na pół tzn. najpierw ubić 3 i dodać połowę kisielu, następnie ubić kolejne 3 na drugie ciasto i upiec kolejne ciasto. Ja tak robiłam. 
4. Na pierwsze schłodzone ciasto rozsmarowujemy połowę dżemy, następnie dżem posypujemy 1/2 połową orzechów, dajemy ubitą pianę z 3 białek (chyba że pieczemy oba ciasta na raz wtedy rozkładamy pianę z 6 białek na dwa placki), na pianę ścieramy jedno ciasto, które wyjmujemy z zamrażalnika. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Tak samo robimy z drugim ciastem. Ciasta schładzamy.

Krem:
1. Do misy miksera dajemy serek mascarpone, dodajemy masę krówkową i ubijamy do połączenia się składników. 

Gotową masę wykładamy na jedno nasze ciasto, przykrywamy drugim i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Ciasto z dnia na dzień robi się coraz lepsze :-) 





19 komentarzy:

  1. O luuudzie..jak to niesamowicie apetycznie wygląda. Idealne ciacho do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, dziś to mi trzeba takiego ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Weź nie kuś...;) a na serio to zapisuję przepis, na jakieś rodzinne spotkanie jak znalazł!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada przepięknie i bogato- pewnie wystarczy mały kawałeczek, aby się nim nasycić :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajna nazwa a wyglad powalajacy! az chce sie jesc :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem, czy i po odjęciu jednej masy nie byłoby za słodko. Jakoś masy krówkowe dla mnie są zdecydowanie za słodkie :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale apetycznie wygląda! Ja niestety kompletnie nie mam talentu do pieczenia :/

    OdpowiedzUsuń
  8. O, jeszcze nie jadłam :). Wygląda ładnie, choć o bardzo leciutkim kolorze.

    OdpowiedzUsuń
  9. Koniecznie muszę pokazać ten przepis mojej mamie. Ona nim będzie na pewno zachwycona ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. That cake look so delicious. Thank you for sharing recipe.

    New Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2020/01/carolina-herrera-good-girl-eau-de-parfum_25.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo smacznie. Pierwszy raz widzę takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kochana, nie obraziłabym się na takie ciasto, szukam kogoś kto wpadnie i takie przygotuje ;) Suoer jest

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglada pysznie :) Ja w tym roku bede miala dla mojego meza tort w prezencie na walentynki. Co prawda kupiony, ale wazne, ze cos slodkiego i ze sie ucieszy z takiego prezentu :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Jest naprawdę bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger