Ciasto styropian z jagodami
Dzień dobry :-) Dzisiaj mam dla Was przepis na naprawdę pyszne ciasto jakim jest styropian z jagodami. Ciasto kruche, na nim masa jogurtowa z ubitą pianą z białek i budyniami, która przypomina sernik i pyszne jagody. Zamiast nich możecie dać inne owoce sezonowe, takie, które nie puszczają za dużo soku, żeby nie zrobił nam się zakalec. Ciasto proste w przygotowaniu, szybkie a efekt po prostu mniam :-) Przepis znalazłam tutaj (klik). Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)
Blaszka 25 x 35 cm
Składniki ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki typ 450
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek (białka do masy)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
- 3 jogurty greckie (3x330 g)
- 5 białek
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (40 g każdy)
- 1 szklanka cukru pudru (jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta to więcej)
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 2,5 szklanki jagód
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania ciasta
1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder, mieszamy. Dodajemy zimne, pokrojone w kawałki masło. Siekamy nożem.
2. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy do na dwie części 60%/40%. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim naszą większą część ciasta. Wkładamy na chwilę do lodówki.
4. W misie miksera ubijamy ze szczyptą soli białka na puszystą pianę, dodajemy cukier puder, miksujemy. Następnie partiami dodajemy proszek budyniowy (zmniejszamy obroty miksera) i miksujemy, teraz jak składniki nam się połączą dodajemy partiami nasz jogurt, oraz wiórki kokosowe. Jak składniki nam się połączą to naszą masę jogurtową przelewamy na ciasto.
5. Jagody wcześniej myjemy, mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na masę jogurtową. Na jagody ścieramy ciasto, które włożyliśmy do lodówki.
6. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut. Wierzch ma się nam ładnie zarumienić. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem :-)
Smacznego :-)
Uwielbiam wszystko co jest z jagodami, wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić ☺
OdpowiedzUsuńYou have a wonderful blog! The topics you write about are very close to me. Thank you for sharing your thoughts!
OdpowiedzUsuńI follow you through GFC! If you want, go to my blog :)
MY NEW POST: BAG OF YOUR DREAMS ♥♥♥
Świetny przepis :) coś a'la kruszonka, która się u mnie w domu robiło z wiśniami, ale tutaj zainteresowała mnie ta masa jogurtowa, mniami!
OdpowiedzUsuństyropianu dawno nie robiłam, ale za to było kruche z jagodami i budyniową pianką :)
OdpowiedzUsuńBardzo proste i z pewnością smaczne ciacho! 😍
OdpowiedzUsuńO luuudzie..ale smakowitości..a ja jeszcze przed obiadem jestem..
OdpowiedzUsuńChętnie zrobię, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę smacznie, a akurat jogurty w małej ilości mogę jeść:)
OdpowiedzUsuńApetyczne :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że moje łasuchy byłyby zadowolone :D
OdpowiedzUsuńAhhh jak ja uwielbiam kruche ciasto! <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńI follow you on gfc 312, follow back?
OdpowiedzUsuńhttps://insandfashion.blogspot.com/
Aż zrobiłam się głodna! :)
OdpowiedzUsuńLeciutkie, pyszne, kolory idealne :) Mniam!
OdpowiedzUsuńAle jak świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo pysznie ;)
OdpowiedzUsuńI love this, looks absolutely delicious !
OdpowiedzUsuńO, a zastanawiałam się co zrobić z jagodami, które uzbierałam. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńObserwuję, może mnie jeszcze zainspirujesz :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie,
https://w-pogoni-za-idealem.blogspot.com/
O. nigdy nie słyszałam, że to ciasto styropian :)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś, choć nazwę chyba po raz pierwszy słyszę :D. Pycha.
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z jagodami! te wygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńTak jak piszą dziewczyny, ta masa jogurtowa jest obłędna.
OdpowiedzUsuńrozumiem, że mrożone jagody nie wchodzą w grę? :(
OdpowiedzUsuńMożna spróbować, tylko jagód nie rozmrażać, ale dać zamrożona na masę i wtedy piec. Ja robiłam kiedyś taki z mrożonymi malinami i wyszedł oki, ale z jagodami nie próbowałam.
Usuń