Ciasto styropian z jagodami



Dzień dobry :-) Dzisiaj mam dla Was przepis na naprawdę pyszne ciasto jakim jest styropian z jagodami. Ciasto kruche, na nim masa jogurtowa z ubitą pianą z białek i budyniami, która przypomina sernik i pyszne jagody. Zamiast nich możecie dać inne owoce sezonowe, takie, które nie puszczają za dużo soku, żeby nie zrobił nam się zakalec. Ciasto proste w przygotowaniu, szybkie a efekt po prostu mniam :-) Przepis znalazłam tutaj (klik). Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)

Blaszka 25 x 35 cm

Składniki ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki typ 450
  • 250 g zimnego masła
  • 5 żółtek (białka do masy)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa jogurtowa:

  • 3 jogurty greckie (3x330 g)
  • 5 białek
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (40 g każdy)
  • 1 szklanka cukru pudru (jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta to więcej)
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta soli


Dodatkowo:

  • 2,5 szklanki jagód
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • cukier puder do posypania ciasta


1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder, mieszamy. Dodajemy zimne, pokrojone w kawałki masło. Siekamy nożem.
2. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy do na dwie części 60%/40%. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim naszą większą część ciasta. Wkładamy na chwilę do lodówki.
4. W misie miksera ubijamy ze szczyptą soli białka na puszystą pianę, dodajemy cukier puder, miksujemy. Następnie partiami dodajemy proszek budyniowy (zmniejszamy obroty miksera) i miksujemy, teraz jak składniki nam się połączą dodajemy partiami nasz jogurt, oraz wiórki kokosowe. Jak składniki nam się połączą to naszą masę jogurtową przelewamy na ciasto. 
5. Jagody wcześniej myjemy, mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na masę jogurtową. Na jagody ścieramy ciasto, które włożyliśmy do lodówki. 
6. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut. Wierzch ma się nam ładnie zarumienić. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem :-) 
Smacznego :-)






26 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko co jest z jagodami, wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. You have a wonderful blog! The topics you write about are very close to me. Thank you for sharing your thoughts!

    I follow you through GFC! If you want, go to my blog :)

    MY NEW POST: BAG OF YOUR DREAMS ♥♥♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis :) coś a'la kruszonka, która się u mnie w domu robiło z wiśniami, ale tutaj zainteresowała mnie ta masa jogurtowa, mniami!

    OdpowiedzUsuń
  4. styropianu dawno nie robiłam, ale za to było kruche z jagodami i budyniową pianką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo proste i z pewnością smaczne ciacho! 😍

    OdpowiedzUsuń
  6. O luuudzie..ale smakowitości..a ja jeszcze przed obiadem jestem..

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie zrobię, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda naprawdę smacznie, a akurat jogurty w małej ilości mogę jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Myślę, że moje łasuchy byłyby zadowolone :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ahhh jak ja uwielbiam kruche ciasto! <3
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I follow you on gfc 312, follow back?

    https://insandfashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Leciutkie, pyszne, kolory idealne :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Prezentuje się bardzo pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. I love this, looks absolutely delicious !

    OdpowiedzUsuń
  16. O, a zastanawiałam się co zrobić z jagodami, które uzbierałam. Dziękuję za przepis.
    Obserwuję, może mnie jeszcze zainspirujesz :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie,
    https://w-pogoni-za-idealem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. O. nigdy nie słyszałam, że to ciasto styropian :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jadłam kiedyś, choć nazwę chyba po raz pierwszy słyszę :D. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam ciasta z jagodami! te wygląda przepysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Tak jak piszą dziewczyny, ta masa jogurtowa jest obłędna.

    OdpowiedzUsuń
  21. rozumiem, że mrożone jagody nie wchodzą w grę? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować, tylko jagód nie rozmrażać, ale dać zamrożona na masę i wtedy piec. Ja robiłam kiedyś taki z mrożonymi malinami i wyszedł oki, ale z jagodami nie próbowałam.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger