Surówka z rzodkiewką, ogórkiem, kapustą pekińską i koperkiem
Dzień dobry :-) Macie swoją ulubioną surówkę? Ja taką mam, taką wiosenną, jak już jest rzodkiewka i ogórki gruntowe. Robię wtedy często taką jeszcze z dodatkiem kapusty pekińskiej i koperku. Surówka smakuje wszystkim bardzo, pasuje i do kurczaka i do innego mięsa. Więc korzystamy :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)
Składniki:
- 3-4 średnie ogórki gruntowe
- 1/2 małej kapusty pekińskiej (chyba, że lubicie to oczywiście można dać całą)
- 1-2 pęczki rzodkiewki
- świeży koperek
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 200 g jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz do smaku
1. Wszystkie warzywa myjemy. Rzodkiewkę i ogórki kroimy w pół plasterki, z kapusty usuwamy twarde środki, resztę siekamy. Koperek siekamy na drobno.
2. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę, jogurt i doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy.
Smacznego :-)
lekko i wiosennie:)
OdpowiedzUsuńLekka i zdrowa surówka, smaki lata.
OdpowiedzUsuńJa lubię w sumie wszystkie surówki :) Nie mam żadnej ulubionej.
OdpowiedzUsuńreally delicious !
OdpowiedzUsuńUwielbiam rzodkiewkowe sałatki i surówki!
OdpowiedzUsuńfajna, taka wiosenna :)
OdpowiedzUsuńIdealna na lato!
OdpowiedzUsuń