Kurczak Jalfrezi
Dzień dobry :-) Przepis na tego kurczaka znalazłam na blogu Poezja Smaku. Kurczak pyszny, bardzo aromatyczny i dość ostry. Idealny do ryżu. Nam smakował bardzo, polecam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-)
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pasty curry czerwonej
- 1 świeży pomidor
- 1 opakowanie krojonych pomidorów lub passata (u mnie passata)
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 3-4 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól
- natka pietruszki lub kolendry
1. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki dodajemy sól, kurkumę i pastę curry i dokładnie mieszamy rękami, aż wszystkie kawałki będą oblepione. Odstawiamy na 15 minut.
2. Obie cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki.
3. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę aż będzie szklista. Dodajemy do niej czosnek przepuszczony przez praskę, kurczaka i paprykę. Smażymy do momentu, aż kurczak zmieni kolor.
4. Pomidora ja sparzyłam i pokroiłam w kostkę, dodajemy do kurczaka. Dodajemy też pokrojone pomidory lub passatę. Lekko solimy i zmniejszamy ogień.
5. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy 20 minut. Po tym czasie dodajemy straty na tarce imbir, oraz zmieloną w moździerzu kolendrę i kmin rzymski.
6. Ponownie przykrywamy i dusimy jeszcze 5 minut. Po tym czasie próbujemy czy danie jest odpowiednio doprawione, myślę, że powinno. Dodajmy posiekaną natkę pietruszki.
Podajemy z ryżem. Smacznego :-)
Kurcze już niedługo będę mieszkać sama więc twojej przepisy uratuj mi życie
OdpowiedzUsuńile aromatów, pycha:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na kurczaka :)
OdpowiedzUsuńNazwa już kiedyś obiła mi sie o uszy ;)
OdpowiedzUsuńTotalnie w moim guście, ostatnio często jem ryż więc super :)
OdpowiedzUsuńMoże przygotuję, ale mniej ostrą wersję :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie to coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńO tak! Uwielbiam takiego kurczaka, więc nie pogardziłabym przepisem.
OdpowiedzUsuńPikantnie i w indyjskim stylu - mniam :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki, a jeśli chodzi o ostrość to mi wystarczy z żółtą pastą curry, bo czerwona jest ciut za ostra :)
OdpowiedzUsuńtakie dania bardzo lubię
OdpowiedzUsuń