Szynka pieczona w rękawie do pieczenia



Dzień dobry :-) Dzisiaj przepis na pyszną, soczystą szynkę pieczoną w rękawie do pieczenia. Robił ją mój mąż jeszcze na święta, wyszła pyszna, delikatna. Dlatego też dzielę się z Wami przepisem. Można ją jeść na kanapki, można też zrobić sos i idealnie nadaje się na obiad. My jedliśmy obie wersje. Polecam, bo naprawdę pyszna, trzeba tylko pamiętać, żeby zamarynować ją 24 godziny przed pieczeniem. Przepis pochodzi z książki " Smaczna kuchnia. Domowe wyroby" Miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:

  • około 2 kg szynki wieprzowej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 owoce ziela angielskiego
  • 3 owoce jałowca (nie miałam, nie dałam)
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • rękaw do pieczenia


1. Najpierw przygotowujemy marynatę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Owoce ziela angielskiego i jałowca utłuc w moździerzu. Do słoiczka wlewamy olej, ocet balsamiczny, dodajemy miód i pozostałe przyprawy (obie papryki, czosnek ziele angielskie i jałowca utłuczone w moździerzu, sól, pieprz. Słoiczek zakręcamy i kilka razy energicznie nim potrząsamy, żeby składniki się połączyły.
2. Szynkę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miski i polewamy przygotowaną marynatą. Dokładnie nacieramy tą marynatą mięso. Przykrywamy i wstawiamy na dobę do lodówki.
3. Zamarynowane mięso przekładamy do rękawa, dolewamy marynatę, która została nam w misce. Oba końce zawiązujemy, wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 190 stopniach około 2 godziny. Następnie po tym czasie delikatnie rozcinamy rękaw u góry i pieczemy mięso jeszcze około 20 minut. Wtedy skórka na wierzchu będzie ładnie zarumieniona. Gotowe mięso możemy podawać na ciepło lub wystudzić i będzie idealne na kanapki :-) Smacznego :-)





11 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe wędliny, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekę tak polędwicę :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh wow! Wygląda przepysznie, jak prawdziwa, domowa wędlina! Mój tato czasami do marynaty dodaje również odrobinę białego wina - dzięki temu jest bardziej krucha i delikatniejsza :). Polecam spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chcesz wypromować swojego bloga? Zapraszamy do SpisBlog

    OdpowiedzUsuń
  5. O nie..wygląda idealnie :) wybieram opcję na kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W 2019 jestem zdecydowaną fanką domowych różności. Ale bym takową szynkę zjadła.
    Wygląda wspaniale i na pewno jest przepyszna.
    Pozdrawiam serdecznie, zaginiona Megly ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam domowe wędliny pieczone w rękawie :) Również takie robię.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger