Ciasto Lion
Dzień dobry :-) Kolejne ciasto wybrane przez syna ;-) Tym razem padło na ciasto Lion, przepis znalazłam tutaj, przepis trochę zmodyfikowałam, bo dałam mniej masy kajmakowej i na górę nie dawałam batoników lion, bo słodkości byłoby za dużo, a przesłodzonych ciast nie lubimy. Z biszkopta zeskrobałam wierzch i pokruszyłam. Dzięki temu ciasto nie było przesłodzone, dla nas idealne. Jedyna wada tego ciasta jest taka, że bardzo szybko znika ;-) Polecam, róbcie bo warto :-) Miłego piątku :-)
Blaszka 24 x 34 cm
Składniki biszkopt:
- 6 jajek L
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa z ryżu i kajmaku:
- 100 g preparowanego ryżu
- 1 puszka (440 g) masy korówkowej (kajmaku)
Krem:
- 500 ml śmietanki 36 %
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- większe pół opakowania ciemnych herbatników (petitki)
- 1/2 szklanki wody z cytryną do nasączenia biszkoptu
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku.
2. Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy (teraz możemy wszystko wymieszać drewnianą łyżką lub na niskich obrotach miksera).
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, wyrównujemy górę. Pieczemy w 170 stopniach około 35 minut. Po upieczeniu stukamy blaszką z biszkoptem o blat i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa blaty, z górnego ścinamy wierzchnią warstwę, kruszymy do miseczki i odstawiamy. Dolny biszkopt nasączamy wodą z cytryną.
4. Ryż mieszamy z kajmakiem (kajmak najlepiej żeby był w temperaturze pokojowej, wtedy łatwiej się wymiesza. Wykładamy go na biszkopt.
Następnie układamy ciemne herbatniki. Troszkę dociskamy :-)
5. W misie miksera ubijamy śmietanę 36%, jak będzie ubita, dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników.
Połowę masy wykładamy na herbatniki, teraz nakładamy drugi blat biszkoptu i drugą połowę masy. Na masę dajemy pokruszony wierzch biszkopta.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin :-)
Przełożenie ciasta: blat biszkoptu - warstwa ryżu z kajmakiem - herbatniki ciemne - 1/2 kremu - drugi blat biszkoptu - druga połowa kremu - pokruszony wierzch ścięty z góry biszkoptu
Smacznego :-)
Wiele moich znajomych zachwala to ciasto. Ja jeszcze go nie jadłam, ani nie piekłam, więc chętnie to zmienię. 😊
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńNiezwykle smaczne jest to ciasto:)
OdpowiedzUsuńBatoniki Lion uwielbiam, a więc ciasto idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńTwój Syn ma doskonały gust - to ciasto jest rewelacyjne:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Pięknie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie robiłam. Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńChyba zrobię je przy najbliższej okazji
OdpowiedzUsuńto będzie coś niebywale smacznego! <3 uwielbiam Twoje przepisy :)
OdpowiedzUsuńTwój syn fajne ciasta do zjedzenia wybiera :)
OdpowiedzUsuńAle bajeczne ❤
OdpowiedzUsuńMniam wygląda pysznie, ja niestety nie umiem piec :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, super, że zmodyfikowałaś ilość słodyczy w cieście :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta to ja lubię :) Poproszę kawałek do popołudniowej kawki :)
OdpowiedzUsuńZnam to ciacho jest pyszne, u mnie na blogu można je znaleźć nawet w 2 wersjach tradycyjnej i białej :)
OdpowiedzUsuńgenialne ;) na pewno zrobię za jakiś czas :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i powiem szczerze - HIT! Dzieciaki uwielbiają ten przepis :)
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blachy?
OdpowiedzUsuńJest napisane nad składnikami. 24 x 34 cm :-)
UsuńSmaczne ciasto. Jedliśmy w domu i jedna blaszka to za mało :)
OdpowiedzUsuń