Scones z borówką amerykańską, białą czekoladą i płatkami migdałów
Dzień dobry :-) Mój syn ostatnio przypomniała sobie jak kiedyś robiliśmy scones, tylko nie w formie bułeczek ale takie bardziej w formie ciasta. Robiłam już kiedyś, teraz przepis powtórzyłam, tylko zamiast żurawiny jest borówka amerykańska. Polecam, bo pyszne :-) Miłego dnia :-)
Składniki na 8 sztuk (trójkątów):
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka L
- 100 g miękkiego masła
- 50 g płatków migdałów
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1,5 szklanki borówki amerykańskiej
- 100 g posiekanej białej czekolady
1. Wszystkie składniki oprócz borówek, płatków migdałów i czekolady dałam do miski miksera i zmiksowałam, dodałam borówki, pokruszone płatki migdałów i czekoladę. Zagniatanie dokończyłam na stolnicy, ze względu na borówki, tak delikatnie, żeby tylko ciasto trzymało się.
2. Jak powstanie zwarte ciasto musimy rozwałkować je trochę na kształt koła, pamiętajmy, że placek ma być gruby.
3. Ciasto kroimy na 8 części (najpierw na ćwiartki i ćwiartki na pół)
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy bułeczki i pieczemy w 200 stopniach około 15 - 20 minut. Bułeczki powinny być ładnie zarumienione. Po wyjęciu chwilkę studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy :-). Smacznego :-)))
Jak ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńJak pysznie. Jeszcze do tego biała czekolada... Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam scones :) Muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
musi być przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńwspaniałe na każdą porę dnia:)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie zjadła bym kawałek :)
OdpowiedzUsuńU mnie by szybko znikło :D
OdpowiedzUsuńO takiego nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńAkurat do kawy :)
OdpowiedzUsuńIdealne w swojej prostocie:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Migdały, borówki i czekolada - połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto/ciastko :) Z białą czekoladą i borówkami musi smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńJak gruby powinien być ten placek po rozwałkowaniu i kiedy dodajemy borówki? :)
OdpowiedzUsuńBorówki razem z czekoladą i migdałami, jak zagniatamy ciasto. Zagniatamy tak delikatnie, a nawet bardziej sklejamy. Grubość 1,5 - 2 cm.
Usuńapetyczne ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, sięgam po kawałek :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :)
OdpowiedzUsuń