Scones z borówką amerykańską, białą czekoladą i płatkami migdałów



Dzień dobry :-) Mój syn ostatnio przypomniała sobie jak kiedyś robiliśmy scones, tylko nie w formie bułeczek ale takie bardziej w formie ciasta. Robiłam już kiedyś, teraz przepis powtórzyłam, tylko zamiast żurawiny jest borówka amerykańska. Polecam, bo pyszne :-) Miłego dnia :-)


Składniki na 8 sztuk (trójkątów):
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka L
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g płatków migdałów
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki borówki amerykańskiej 
  • 100 g posiekanej białej czekolady


1. Wszystkie składniki oprócz borówek, płatków migdałów i czekolady dałam do miski miksera i zmiksowałam, dodałam borówki, pokruszone płatki migdałów i czekoladę. Zagniatanie dokończyłam na stolnicy, ze względu na borówki, tak delikatnie, żeby tylko ciasto trzymało się. 
2. Jak powstanie zwarte ciasto musimy rozwałkować je trochę na kształt koła, pamiętajmy, że placek ma być gruby.
3. Ciasto kroimy na 8 części (najpierw na ćwiartki i ćwiartki na pół)
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy bułeczki i pieczemy w 200 stopniach około 15 - 20 minut. Bułeczki powinny być ładnie zarumienione. Po wyjęciu chwilkę studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy :-). Smacznego :-)))










17 komentarzy:

  1. Jak pysznie. Jeszcze do tego biała czekolada... Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam scones :) Muszę zrobić.
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe na każdą porę dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo chętnie zjadła bym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne w swojej prostocie:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Migdały, borówki i czekolada - połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne ciasto/ciastko :) Z białą czekoladą i borówkami musi smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak gruby powinien być ten placek po rozwałkowaniu i kiedy dodajemy borówki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Borówki razem z czekoladą i migdałami, jak zagniatamy ciasto. Zagniatamy tak delikatnie, a nawet bardziej sklejamy. Grubość 1,5 - 2 cm.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger