Pałki z kurczaka po marokańsku



Dzień dobry :-) Jak tam pogoda u Was ? U mnie słonecznie nawet, cieplej w końcu, może wiosna już zawita na dobre :-) Zeszły tydzień dla mnie był ciężki, czasu mało, nie miałam sił na wymyślanie obiadów. Skorzystałam z kilku przepisów koleżanek. Te pyszne podudzia po marokańsku znalazłam tutaj. Wyszły pyszne, do tego u mnie kasza orkiszowa i sałatka z roszponki i pomidorków koktajlowych. Polecam, bo danie pyszne. Życzę Wam miłego poniedziałku :-)

Składniki:

  • 1 kg pałek (podudzi) z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • świeża kolendra
  • około 100 g zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 cytryny
  • 1 łyżeczka (kopiata) mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz


1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Pałki myjemy, obsmażamy na rozgrzanej oliwie z każdej strony. 2. Cebulę obieramy, kroimy w pół plasterki i dorzucamy do kurczaka, dodajemy również czosnek przepuszczony przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i chwilkę podsmażamy.
3. Do podsmażonych pałek, cebuli i czosnku wlewamy szklankę wrzącej wody, dodajemy przyprawy: kurkumę, paprykę i kumin, wszystko mieszamy i zagotowujemy na większym ogniu.
4. Dodajemy połowę posiekanej natki pietruszki i kolendry, mieszamy, zmniejszamy nieco ogień, nakrywamy pokrywką i gotujemy około 30 minut. W międzyczasie mięso musimy przewrócić na drugą stronę. 
5. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywę, dodajemy oliwki, sok z cytryny. Do kubeczka dajemy 2 łyżki wody, sosu z patelni i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i przelewamy do potrawy, mieszamy i gotujemy bez przykrycia około 10 minut. Sos lekko nam zgęstnieje.
Podajemy z kaszą, ryżem i ulubioną sałatką :-) Smacznego :-)






23 komentarze:

  1. Jaki ładny, apetyczny kolorek. Prawie letni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniammmm!! ale to pyszniutko wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie byłam nigdy w Maroku. Taka podróż kulinarna to dobry pomysł na teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały pomysł na kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam ciepło w ten zimny poniedziałek widzę że jesteś wróżką bo fantastycznie czarujesz twoje danie wygląda bardzo apetycznie i przepięknie zaprezentowała się na zdjęciu pozdrawiam cię bardzo serdecznie i życzę przyjemnego tygodnia


    Gdybyś miała ochotę to serdecznie zapraszam Cię na bloga swojej Przyjaciółki , która również jak i Ty chwyta piękne obrazy w swój obiektyw i pisze posty płynące prosto z serca dla drugiego człowieka .

    ---> odnowionaja.blogspot.com

    Pozdrawiam bardzo serdecznie Sylwia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oliwek nie lubię ale tak poza nimi to wygląda danie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne jedzonko, lubię takie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. u mnie też dziś kurczak na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z pewnością by mi zasmakowały. Lubię taką, czy też podobną kuchnię. Ma charakter.
    Jest po prostu pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Po marokańsku jeszcze nie jadłam:D
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Próbowałam, ale ten sos jakiś mdły mi wyszedł, ale to może kwestia nie dodania oliwek :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno oliwki dodają wyrazistości temu daniu. Może jak nie było oliwek, to można było bardziej doprawić, żeby smak był odpowiedni, wiadomo, każdy woli inaczej :-) Nam smakowało, ale to na pewno i oliwki miały w tym swój udział :-)

      Usuń
  12. Od samego zdjęcia apetyt na to danie rośnie. Nie jadłam jeszcze kurczaka w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger