Chili con carne



Pyszne chili con carne dziś dla Was mam :-) Skorzystałam z przepisu tego (klik), z dodatkiem ziemniaków, których w oryginale nie ma, ale chciałam spróbować jak z nimi smakuje. Fajnie, ogólnie bardzo nam posmakowało, mocno doprawione, ostre, super. Lubicie ??? Mam nadzieję, że tak :-) Miłego czwartku :-)

Składniki na około 4 porcje:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g pomidorów z puszki (waga razem z sosem)
  • 500 ml bulionu 
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oregano


1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy, aż się zarumieni.
2. Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę. Z papryczki chili usuwamy pestki i kroimy na drobniutko.
3. Do mięsa dodajemy pomidory z puszki razem z sosem, przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone chili i bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i oregano. Dodajemy też cukier i pokrojone ziemniaki. Całość gotujemy na średnim ogniu około 50 - 60 minut, aż ziemniaki zmiękną. Jak są pokrojone na drobno to gotujemy krócej. Pod koniec gotowania powinno zostać trochę sosu, potrawa ma pływać w lekko płynnym sosie. 
4. W międzyczasie czerwoną paprykę kroimy w cienie paski, które przecinamy na pół, żeby nie były za długie. Kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku.
5. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy paprykę, fasolę i kukurydzę. Na samym końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki :-) Smacznego :-)






9 komentarzy:

  1. Strasznie dawno nie jadłam chili con carne. Dziękuję, że mi o tym daniu przypomniałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam dziś ochotę na takie konkretne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię, chociaż nigdy nie dodawałam ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię w podobny sposób i po prostu uwielbiam!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zamawiam ogromną porcję :) Uwielbiam wszystkie dania na ostro. Mniam :P
    Życie i kuchnia nie mogą być mdłe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł z dodaniem ziemniaków. Mocno doprawione byłyby idealne dla dorosłych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj lubię i od czasu do czasu robie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tyle wspaniałych składników użyłaś, to musi być pyszne danie, bo wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger