Babka z marcepanem i żurawiną
keksówka: 12x30 cm
Składniki:
- 250 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 4 jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej u mnie typ 450
- 120 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki suszonej żurawiny
- 100 g masy marcepanowej
1. Miękkie masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, naprzemiennie z mlekiem. Miksujemy do połączenia się składników.
2. Żurawinę możemy posiekać na mniejsze kawałki. Masę marcepanową ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oba składniki dodajemy do ciasta i mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 60 minut (u mnie babka piekła się jakieś 5 minut dłużej). Po wyjęciu studzimy, możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową :-)
Smacznego :-)
wygląda pysznie, na weekendową chwilę relaksu idealna :0
OdpowiedzUsuńMożna zrobić bez masy marcepanowej?
OdpowiedzUsuńLubię słodkości z dodatkiem żurawiny :)
OdpowiedzUsuńTa żurawina to super dodatek. I dość niespodziewany do babki :)
OdpowiedzUsuńZamieniłabym żurawinę za którą nie przepadam na suszone wiśnie i będzie bosko :)
OdpowiedzUsuńWitaj Beti :) Już dawno nie jestem dzieckiem, a Twoja babeczka trafiła idealnie w mój gust :)) Marcepan i wyrazista żurawina, mniam :P
OdpowiedzUsuńu mnie także by znalazła zwolenników :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam marcepan, a więc to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Mnaimmmm takiej kombinacji jeszce nie jadłam.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Smakowicie wygląda taka nadziana żurawiną :) A marcepan dodaje smaczku :)
OdpowiedzUsuńBabki z żurawiną nie robiłam, trzeba to zmienić, bo wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńCudowna babeczka kochana :-)
OdpowiedzUsuńfajna wypasiona babeczka
OdpowiedzUsuńPodkradam pomysł na święta.
OdpowiedzUsuńMniam.
Piękna w przekroju, zjadłabym ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńlubię żurawinę ;)
OdpowiedzUsuń