Kruche gwiazdeczki z białą czekoladą i dżemem truskawkowym
Witajcie kochani, jak tam po Świętach? Na pewno najedzeni, mam nadzieję, że nie przejedzeni. Teraz kilka dni wolnego i znowu Sylwester :-) Ja mam dziś dla Was przepis na pyszne kruche ciasteczka z białą czekoladą z dodatkiem truskawek. Ciasteczka przełożone dżemem truskawkowym. Fajne, mogą poleżeć chwilę, pyszne i kruchutkie :-) Najlepsze na drugi, trzeci dzień :-) Miłego dzionka Wam życzę :-)
Składniki:
- 170 g masła
- 1 jajko
- 30 g cukru puder
- 350 g mąki
- 100 g białej czekolady ( ja miałam z kawałkami truskawek)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 - 4 łyżki śmietanki 30%
- dżem lub powidło do przełożenia (u mnie dżem truskawkowy)
1. Białą czekoladę razem ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na stolnicę przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, wkrawamy do niej zimne masło, siekamy nożem, dodajemy jajko i rozpuszczoną białą czekoladę. Zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
2. Przygotowujemy dobie foremki do wycinania (pamiętajmy, że musimy wycinać tyle samo ciasteczek bez dziurki i tyle samo z dziurką :-))
3. Ciasto dzielmy sobie na części, rozwałkowujemy na około 2-3 mm i wykrawamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 9 minut funkcja góra - dół (ciasteczka powinny ładnie nam się zarumienić). Studzimy na kratce.
4. Przestudzone ciasteczka przekładamy dżemem. Ciasteczka najlepsze są na drugi, trzeci dzień :-) Smacznego :-)
Pięknie. Mniam 😋
OdpowiedzUsuńAle śliczne . Białą czekoladę i truskawki uwielbiam-pożarłabym
OdpowiedzUsuńOooo...teraz piekłaś? :) po świętach to jednak nie bardzo się chce ;)
OdpowiedzUsuńTo się jakoś chyba nazywało...ciasteczka Lindzkie czy coś?
OdpowiedzUsuńA po świętach, rodzinnych i spokojnych, czuję się...lekko obżarta. Ale nie nażarta;)
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
mmmmm.... już sam tytuł sprawił że sie rozmarzyłam:))
OdpowiedzUsuńWyglądają uroczo :) I na pewno są pyszne!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Piękne ciacha... i z pewnością pyszne :)
OdpowiedzUsuńPRoste, a jak ładnie i podejrzewam, że i smacznie :)
OdpowiedzUsuńNawet jeśli w Święta zjadłam ciut więcej, to nie mogłabym się oprzeć takim specjałom. ;) Smaku mi narobiłaś. Jeszcze trochę, a wdzieję fartuszek i spróbuję coś upiec według Twojego przepisu. :) Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńJej jakie śliczne.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
Wyglądają tak pięknie, jak z najlepszej cukierni. Śliczne gwiazdeczki.
OdpowiedzUsuńFajny przepis na pyszne ciasteczka. Nie ma to ja własny wypiek :)
Jak z białą czekoladą, to ja mówię zdecydowane "TAK" :) Wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńuroczo się prezentują :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie! Uwielbiam kruche ciasto, ciasteczka z dodatkiem owoców! A biała czekolada to coś nowego :)
OdpowiedzUsuńBeatko, a czy te ciasteczke przetrwają do świąt jesli je zrobie jutro? Jak myslisz?
OdpowiedzUsuńCiasteczka spokojnie przetrwają. Z dnia na dzień robią się bardziej miękkie i smaczniejsze :-) Można upiec i przełożyć później :-)
OdpowiedzUsuń