"Smak życia" Agnieszka Maciąg
Pierwsza książka "Smak życia" Pani Agnieszki Maciąg ukazała się dokładnie 10 lat temu. Była ona efektem zmiany stylu życia autorki. Teraz nakładem Wydawnictwa Otwarte ukazało się wznowione, uaktualnione i odświeżone wydanie książki. Część składników zostało zastąpionych zdrowszymi produktami, wiele przepisów, to nowe, dotąd nie publikowane.
Autorka w książce pisze o swoim dzieciństwie u boku wspaniałych kobiet - mamy i babci. To one nauczyły ją gotować. Znajdziemy w niej także przepisy przywiezione z różnych stron świata na szybkie, proste i zdrowe dania z ryb, drobiu i owoców morza, dużo przepisów to przepisy kuchni roślinnej, która stanowi podstawę pożywienia Pani Agnieszki, oprócz przepisów książka to wiele podpowiedzi, porad jak zmienić naszą kuchnię w zdrowszą. To przykłady z życia autorki, która dzieli się swoimi doświadczeniami.
Książka została podzielona na 16 rozdziałów. Pierwszy rozdział to opowiadanie autorki o tym jak to się zaczęło, kolejny to coś dla ciała uroda zaczyna się w kuchni i tutaj znajdziemy podpowiedzi jak dbać o wygląd włosów, twarzy, ciała, oczu, jak dobrać odpowiednie napary, jak wykonać maseczkę do włosów, jak przygotować maseczkę z miodu, oczyszczającą kąpiel z toksyn, czy okłady na zmęczone oczy, co jeść by nasze włosy, ciało było zdrowe i promienne. Kolejny dział to obecność obowiązkowa, czyli co potrzebujemy, żeby dobrze gotować, bo to nie tylko umiejętności, ale też odpowiednie produkty. Tutaj autorka podaje też kilka przepisów na oliwy smakowe, jak zrobić masło klarowane, jak wybrać dobrej jakości oliwę itd. Zdrowy rozsądek to zachęta i podpowiedzi z czego korzystać, czego unikać robiąc zakupy, warto np zamienić kupowanie kaszy czy ryżu w torebkach takim na wagę, zdrowszym, bo nie gotujemy i nie jemy plastiku. Na dobry początek dnia to śniadania, lekkie, takie, które dodadzą nam energii. Tutaj mój numer jeden to szybki bezglutenowy chlebek z ostropestem i lnem, zdrowy twarożek z olejem lnianym, pomidorami i ziołami, pasta z pieczonych warzyw, którą niebawem wypróbuję. Jest też sałatka piękności i inne zdrowe propozycje :-) Sałatki to zawsze w każdej książce jeden z moich ulubionych rozdziałów i w tym przypadku również smaczne propozycje znajdziemy. Sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką, tajska z krabem, a'la caprese, czy szpinak zakochany w rukoli, do tego dressingi i sos do nich właśnie. Zupy - to nasza tradycyjna pomidorowa, rosół, czy krupnik, oraz bardziej wyszukane takie jak; japońska zupa Miso, gruszkowa z białymi korzeniami, kminem rzymskim i kolendrą, gazpacho. Następnie przechodzimy do przystawek, które mnie zachwyciły po prostu, bo znalazłam tu wszystko co lubię :-) szparagi grillowane z ziarnami sezamowymi, pasta z bakłażana i papryki po włosku, moja ukochana tapenda z czarnych oliwek i suszonych pomidorów, placuszki z cukinii z ziołami. No cały rozdział dla mnie, nie znam tylko Okry (warzywo, mało u nas popularne, pochodzi z Afryki). Na dodatek to propozycje dodatków do dań takich jak puree z selera, batatów, cebulki balsamino, kasze. Ryby i owoce morza to również mój rozdział, bo ryby uwielbiam. Na pewno zrobię łososia miodowego, czy w ziołach, sandacza w rozmarynie, doradę z papryką i natką pietruszki po tunezyjsku. Drób to smaczne przepisy na kurczaka w maśle orzechowym, w zielonym curry po Tajsku, kurczaka Tandoori, kurczaka z Bali. Kolejny rozdział to wegetariańskie dania główne takie jak gulasz z warzyw z jarmużem, kotleciki z ciecierzycy w sezamie i inne smaczne propozycje. Jest też coś dla fanów słodkości :-) Na słodko to pyszne ciastka cytrynowo - migdałowe, ciasto znikające, sernik z makiem i lukrem cytrynowym i inne słodkości. Do picia to rozdział w którym Pani Agnieszka opisuje herbaty, które warto pić, ich działanie, oraz podaje informacje jak najlepiej je przyrządzać. Jest też postscriptum, oraz zakończenie, które jak zwykle jest nowym początkiem :-)
Cóż mogę jeszcze napisać, a no mogę dużo, bo jestem pod wrażeniem książki. Jest ona ciepła, przyjazna, pełna pięknych zdjęć, oraz przepisów z których wszystkie można wprowadzić do swojego menu. Pełna ciekawych informacji, inspiracji i porad. Taka książka, którą każdy powinien mieć i przeczytać. Czy polecam - oczywiście, chyba widać po recenzji, która jest długa, ale chciałam Wam pokazać, co możecie w niej znaleźć. Żałuję, że nie mam wcześniejszych książek Pani Agnieszki, ale w miarę możliwości postaram się w nie zapatrzeć, bo stwierdziłam, że muszę je mieć. Często zaglądam też na bloga Pani Agnieszki i Was zachęcam :-)
#smakżycia
Tytuł: "Smak życia"
Autor: Agnieszka Maciąg
Okładka: twarda
Stron: 350Okładka: twarda
Cena okładkowa: 49,90 zł
Wydawnictwo: Otwarte
Pięknie wydana książka
OdpowiedzUsuńNie czytałam, ale zaglądam czasem na jej stronę internetową. Podziwiam jej podejście i wytrwałość w zdrowym trybie życia!
OdpowiedzUsuńNieraz już słyszałam o książkach pani maciąg.
OdpowiedzUsuńStaram się wybierać jedynie bardzo ciekawe książeczki, często o tematyce prozdrowotnej.
Sądzę, że ta propozycja by mi się spodobała :)
Pozdrawiam! :)
Bardzo zachęciłaś mnie do tej książki. Rozejrzę się za nią :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł na smaakowe oliwki
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa książka, na pewno jest warta przeczytania :))
OdpowiedzUsuńZyskałaś kolejną stałą czytelniczkę, z pewnością zostanę z Tobą na dłużej. ♥
Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego wieczoru ♥
Zapraszam także do siebie
http://recenzjella.blogspot.com
Nie widziałam, ale chętnie się zapoznam z tą książką :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie zrecenzowana książka. Beti aż chce się po nią sięgnąć :)
OdpowiedzUsuńDzięki za tę recenzję :) W Lidlu będzie teraz "Smak zdrowia". Ciekawe jaka ta będzie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ta książka :)
OdpowiedzUsuń