Pyszna zupa z dynią, ziemniakiem i soczewicą



Witajcie :-) Widać już, że lato się kończy choć by po tym, że już dynie można kupić w sklepach i po tym, że zupy zaczęłam robić he he :-).Tak, tak jakoś w lecie zupy bardzo rzadko robię, bo gorąco. Jak się zrobi troszkę chłodniej, to szuka się czegoś co rozgrzeje, a wtedy taka zupa jest idealna. W mojej znajdziecie dynię, ziemniaki, czerwoną soczewicę, passatę pomidorową i przyprawy. Przypraw musicie dodać pod siebie, ja dałam tak delikatnie, bo moje 17 miesięczne dziecię robi degustacje wszystkiego co jemy i musiałam dostosować pod nią i starszego syna. Zupę wcinała i ona i syn, więc spokojnie możecie podać ją dzieciom. Nam również bardzo smakowała :-) Polecam i miłego dnia życzę :-)

Składniki:

  • około 350 g dyni Hokkaido
  • 3 średnie ziemniaki
  • 350 g passaty pomidorowej u mnie z czosnkiem i bazylią
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • świeża natka pietruszki


1. Wcześniej przygotowujemy wywar z warzyw. Dynię obieramy, kroimy w kostkę, tak samo ziemniaki. W garnku rozgrzewamy oliwę i masło klarowane. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. Podsmażamy około 2 minuty. 
Wlewamy bulion warzywny. Przyprawy: kurkumę, słodką paprykę, sól, pieprz i oregano. Gotujemy.
2. Soczewicę przekładamy na sitko i przelewamy ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Jak dynia i ziemniaki zaczną robić się miękkie, wrzucamy soczewicę. Gotujemy. Jak warzywa będą już miękkie dodajemy passatę pomidorową i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy, gotujemy około 2 - 3 minuty, jeśli trzeba doprawiamy. Gotowe :-) Smacznego :-)








10 komentarzy:

  1. w takie bardziej jesienne dni mam ochotę na takie zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zupę dyniową. Gotuję ją w postaci kremu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaczyna się sezon na dynie. Rok temu robiłam dużo potraw z tym warzywem:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja za dynią w zupach nie przepadam :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię zupę z dyni pod każdą postacią :) Pyszna zupka Beatko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. treściwa zupka :) ja dzisiaj upiekłam dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja dodałam pierz i chili, żeby miała trochę wyraźniejszy smak ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger