Chleb pszenno - orkiszowy z żurawiną pieczony w naczyniu żaroodpornym



Ostatnio eksperymentuję sobie z pieczeniem domowego chleba. Lubię, domowy o niebo lepszy od tych sklepowych, no i zdrowszy. Ten jest bardzo smaczny. Przepis znalazłam tutaj - klik. Wersja oryginalna jest z rozmarynem, ja dałam żurawinę, która psuje mi do niego idealnie. Chleb szybki, prosty, ładnie się wyrabia :-). Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-)

Składniki:

  • 480 g maki pszennej typ 650
  • 150 g mąki orkiszowej chlebowej typ 720 u mnie ekologiczna z Podlasia
  • 380 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 7 g drożdży instant
  • 100 g żurawiny suszonej (ja pocięłam ją na drobniej, bo miałam duże owoce)


1. Wszystkie składniki dałam do miski miksera i zmiksowałam. Przełożyłam na stolnicę i ręcznie wyrabiałam przez 15 minut :-)
2. Przełożyłam do większej miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Następnie uderzamy w ciasto pięścią, żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek. Kładziemy go na papierze do pieczenia, żeby łatwiej było nam go przenieść do naczynia. Zostawiamy do wyrośnięcia. Ja zostawiłam na 50 minut.
4. Pół godziny przed końcem wyrastania, do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką i nagrzewamy piekarnik do 250 stopni.
5. Jak naczynie się nam nagrzeje, delikatnie wyjmujemy go z piekarnika, zdejmujemy pokrywkę. Chleb oprószamy mąką i na środku nacinamy żyletką lub ostrym nożem. Delikatnie przekładamy chleb do naczynia, nakrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
6. Pieczemy 30 minut w 250 stopniach, po 30 minutach zdejmujemy z naczynia pokrywkę, temperaturę zmniejszamy do 220 stopni i dalej pieczemy chleb 30 minut. Po upieczeniu studzimy godzinę na kratce :-) Smacznego :-))





11 komentarzy:

  1. No to pokazałaś fajny chlebuś. Pieczywo z mąką orkiszową należy do moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja pamiętam chleb ze śliwką który kiedyś jadłam oczywiście to był ciemny chlebek, pyszny. Teraz nigdzie nie mogę do dostać a szkoda

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego chlebka to jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. z żurawinką to na pewno by mi posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny! Zachęciłaś mnie, chyba coś upiekę jak ulepię kluski śląskie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowicie wygląda i na pewno smakuje bajecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny,choć pewnie wybrałabym orzechy,bo żurawiny nie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chleb z żurawiną? Ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam :) lubię pieczywo z posmakiem słodkiej suszonej żurawiny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczny pomysł na chleb... a żurawinka pasuje do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger