Szynka z indyka - szynkowar



Pyszna, soczysta i delikatna szynka z indyka parzona w szynkowarze sposobem domowym. Domowa zawsze zdrowsza, niż ta ze sklepu, a gotowana jeszcze bardziej zdrowa niż ta pieczona, więc same plusy. Najważniejsze wyrób w stu procentach mięsny, nie mięsopodobny. Mój szynkowar to Tradismak . Do wykonania użyłam filetu z indyka, troszkę żelatyny i przyprawy. Polecam, bo mięsko wychodzi naprawdę smaczne :-). Miłego poniedziałku.

Składniki:

  • około 830 g filetu z indyka
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka soli
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczka bazylii
  • pieprz
  • 40 g wody
  • kurkuma (na czubek łyżeczki)


1.Filet myjemy, kroimy w kawałki. Kawałki rozbijamy lekko. Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy, żeby przyprawy dobrze połączyły się z mięsem. Mięso zostawiamy na noc w lodówce. 2.Dodajemy wodę i żelatynę i mieszamy raz jeszcze. Do pojemnika dajemy worek, wrzucamy do niego mięso, dobrze uciskamy, żeby wyszło powietrze, nakładamy blaszkę uciskową i dociskamy klamrą. 
3. Do większego garnka wlewamy wodę, ma sięgać do linii do której mamy mięso. Na spód garnka kładziemy ściereczkę i wkładamy szynkowar. Szynkę gotujemy./parzymy przez około 1,5 godziny.
4. Po ugotowaniu wyjmujemy szynkowar z wody, odstawiamy do wystudzenia. Jak wystygnie przekładamy na noc do lodówki.
5. Rano otwieramy szynkowar, wyjmujemy z woreczka szynkę i możemy kosztować :-). Smacznego.




11 komentarzy:

  1. Domowa wędlina, to jest smak i bogactwo.

    OdpowiedzUsuń
  2. O taka szyneczka była by dobra dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie. :-) Na pewno smakuje obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda fajnie, też jestem zwolenniczką domowych wyrobów... skoro szynkowar tej firmy pozwala w prosty sposób taką wędlinę wykonać, może czas pomysleć o właśnie takim.

    OdpowiedzUsuń
  5. apetyczna :) mój Mąż ostatnio mnie namawia na zakup szynkowaru ale jeszcze się nie skusiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie! Teraz ma ochotę na taką...

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wędliny własnego wyrobu WIESZ CO JESZ pysznie!!! Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  8. taki szynkowar by mi się przydał :) wspaniale by urozmaicił moje jedzenie :) nie lubię kupować wędlin a jak już to te z dobrym składem, więc czasami je piekę :)
    apetyczna szyneczka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger