"Bosacka po polsku" Nowoczesne przepisy kuchni polskiej
Katarzyny Bosackiej chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Niedawno nakładem Grupy Wydawniczej Publicat ukazała się jej książka "Bosacka po polsku". Jak pisze autorka, jej książka jest dla wszystkich, którzy mają w domu podstawowy sprzęt kuchenny czyli nóż, deskę do krojenia, garnek i blender. Dla tych, którzy kochają tradycyjną kuchnię polską, ale chcą zaskoczyć siebie i gości daniami które znają, ale które są przyrządzone i podane inaczej. Tak właśnie jest, przepisy są tradycyjne, przyrządzone inaczej, bardziej kolorowo i smacznie. Do każdego dania autorka dodaje wpis od siebie, dodaje też komentarz/poradę jak kupić dobry towar np. mięso, warzywa, na co mamy zwracać uwagę przy zakupach.
Książka podzielona jest na:
przystawki zimne : znajdziemy tutaj śledzia w konfiturze, kaszi z wędzonym łososiem, kolorowe jajka na twardo, zimne nóżki z jajem, pasztet z musem żurawinowym i kremem chrzanowym i wiele innych kolorowych propozycji :-)
przystawki gorące: takie jak mini gołąbki botwinowe z burakiem i orzechami (mam na nie chrapkę), pierogi koronkowa robota (bardzo kolorowe i pomysłowe, obowiązkowo do zrobienia wszystkie).
zupa nasza duma narodowa: znajdziemy tutaj chłodnik jagodowy, ogórkowy i botwinkowy, krem z białych warzyw z płatkami migdałów, który robiłam i pokazywałam wczoraj - klik, pyszny krem z kurek i inne
dania główne: pstrąg w maku, łosoś z miodem i lazurem, ryż pietruszkowy, sajgonki warzywne, gęś owsiana podawana z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą, schabowy w maślance, mini kotlety mielone z sosem czosnkowo - ogórkowym, puree z groszku, obsmażana marchewka i wiele innych przepisów
oraz desery: mnie urzekły pierogi czekoladowe z jabłkiem i serem, ajerkoniak z jezynami, tarta makowa z bezą, ciasto buraczkowe i cała reszta
Podsumowując jest to książka z której chce się zrobić wszystko, naprawdę wszystko. Ja zaczęłam od zupy z białych warzyw, ale wszystkie przepisy są bardzo ciekawe, apetyczne, kolorowe i proste do wykonania. Na pewno w najbliższym czasie mam zamówienie od mojego syna na pierogi. Książka jest bardzo ładnie wydana z pięknymi zdjęciami, produkty w przepisach ogólnodostępne, przepisy ciekawe, smaczne, dania bardzo kolorowe, na pewno przygotowane potrawy zachęcą dzieci do zjadania tak kolorowych smakołyków. Polecam Wam ją bardzo, każdy będzie z niej zadowolony i wykorzysta wiele ciekawych przepisów które w niej znajdzie :-)
Tytuł: "Bosacka po polsku"
Autor: Katarzyna Bosacka
Wydawnictwo: Wydawnictwo Publicat
Okładka: twarda
Stron: 167
Cena: 44,90 zł
mam jej 2 książki, tę chętnie przeczytam:)
OdpowiedzUsuńKsiążek kucharskich w domu nigdy za wiele :) Bardzo ładnie pokazane przepisy.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię Panią Kasie, chętnie przeczytam książkę :)
OdpowiedzUsuńLubiłam Jej program "wiem co jem", książka też wygląda bardzo fajnie :)
OdpowiedzUsuńInteresująca książka, aż ma się ochotę popróbować te wymienione przez Ciebie przepisy :)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie sięgnę po tą książkę - piękne ilustracja, a to lubię w książkach z przepisami. :-)
OdpowiedzUsuńRynek jest zawalony książkami kulinarnymi Sama lubie kupowac a później nie zaglądam do nich często Uwielbiam takie propozycje i te cudowne ilustracje
OdpowiedzUsuńAle fajna książka ! Muszę się jej bliżej przyjrzeć. :)
OdpowiedzUsuńjakie kolorowe pierożki
OdpowiedzUsuńjakoś nie przepadam za tą Panią, ale patrząc na przepisy to chętnie bym się zaznajomiła z tą książką :)
OdpowiedzUsuńPierogi są super :) Przewertuję książkę jak mi wpadnie w ręce, a nuż mi się spodoba.
OdpowiedzUsuń;
OdpowiedzUsuń